Recension

: Svart kod
Svart kod Magnus Carling
2021
Visto förlag
6/10

Action i cyberrymden

Utgiven 2021
ISBN 9789178854332
Sidor 262
Först utgiven 2021

Om författaren

Magnus Carling jobbar som säkerhetschef inom IT. Han är född 1973 och bosatt i Göteborg. Svart kod (2021) är den första romanen i en trilogi.

Sök efter boken

Efter en raketkarriär inom IT-säkerhet har Carl Leonard gjort en exit med besked. I fyra år har han levt frånkopplad från alla sociala medier. Han bor i sin stuga och har ett enkelt liv där fokus främst verkar vara att elda, läsa och dricka kaffe.

Minnena från relationen med Josefin, Carl Leonards före detta, följer oss genom hela berättelsen och det är en stor förlust och sorg för Carl Leonard att hon inte längre lever.

När hans bror, Stefan, blir mördad uppsöks Carl Leonard av några poliser i och med ett meddelande från Stefan. Bröderna stod inte nära varandra och hade inte träffats på 20 år. Ångesten över att inte ha rett ut det som var fel i deras relation, hatet mot pappan som påverkat hela hans liv och svårigheten att förlåta gör att Carl Leonard känner att han måste få svar på sina frågor. Han beslutar sig därför för att återvända till Stockholm för att ta reda på vad som egentligen hände. Vilka fiender hade Stefan och vad hade han hamnat i för miljöer som kunde orsaka att han blev mördad?

Att börja rota i Stefans död verkar dock vara helt fel väg för ett lugnt och harmoniskt liv men däremot helt rätt väg för att hamna i hetluften igen. Snart finner sig Carl Leonard vara mer uppkopplad och involverad än någonsin. Alltså precis där han inte ville vara. Carl Leonard misstänks dessutom för dataintrång och IT-bedrägeri. Kvinnan som leder förhöret heter Elisif och Carl Leonard känner genast igen henne från ett foto från Stefans lägenhet. Hon är IT-forensiker men även den döde broderns flickvän.

Tillsammans med Elisif börjar Carl Leonard jakten på sanningen. Vem mördade Stefan och varför? Och vem försöker sätta dit Carl Leonard för cyberbrott han inte har begått?

Det är en hetsig och actionfylld story som tar oss genom Sverige, till USA och vidare till Kanada. Historien är spännande och en klar bladvändare.

Samtliga karaktärer är dock något endimensionella, och helheten faller bitvis på grund av detta. Känslan är att det finns mycket mer att utforska i persongalleriet och dela med mig som läsare för att bygga en ännu starkare berättelse.

Men att kapitlen är numrerade efter binärkod … Det värmer ett dataingenjörshjärta lite extra.

Anna Magnusson

Publicerad: 2021-11-14 00:00 / Uppdaterad: 2021-11-14 12:05

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8628

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?