Recension

: En välsignelse
En välsignelse Toni Morrison
2009
Forum
8/10

Inte bara svart och vitt

Utgiven 2009
ISBN 9789137134246
Sidor 157
Orginaltitel A mercy
Översättare Kerstin Hallén
Först utgiven 2008

Om författaren

Toni Morrison (1931-2019; egentligen Chloe Anthony Wofford) föddes i Lorain, Ohio. Hon är författare till en rad romaner och har även varit verksam som kritiker, förlagsredaktör och föreläsare på universitet som Princeton. Morrison har belönats med en rad priser, däribland Pulitzerpriset för romanen Älskade 1988 och Nobelpriset i litteratur 1993.

The Tony Morrison Society – Litterärt sällskap tillägnat författaren.

Toni Morrison – Nobelprisets sida om författaren.

Sök efter boken

Det är i slutet av 1600-talet, ännu hundra år innan de omstridda, spretiga kolonier som ska bli USA har blivit det. En långivare bjuds på en flådig middag i ett flådigt hus. Mannen som bjuder kan inte betala sina skulder. Istället vill han att Jacob Vaark tar några av hans slavar som avbetalning. Vaark vägrar först, men vill sedan ha en kvinna med en liten flicka i kjolarna och ett dibarn, en pojke, i famnen. Kvinnan ber honom på sina bara knän att ta den lilla flickan, hennes dotter, istället, och motvilligt gör Vaark det.

Flickan, Florens, skickas norröver, till sin nya ägares egendomar. Där tar en annan tjänare, Lina, henne under sina vingar. Där växer Florens upp, och blir vansinnigt förälskad i en fri svart man, en smed som kommer för att utsmycka herrns nya hus. Han kan inte stanna, och han kan inte ta henne med sig, men när först herrn och sedan frun blir dödligt sjuka och den läkekunnige smeden behöver skickas efter igen, får Florens sin chans.

Hon skickas ut på en livsfarlig färd i ett närmast laglöst land, fullt av kristna sekterister och potentiella våldtäktsmän. Men i slutet av färden väntar han som hon tänker ska kunna förändra hennes liv. Rädda henne.

Morrisons roman är en mångröstad sådan, berättad av alla de människor som brukar kallas den amerikanska ”smältdegeln”. Av Jacob, som sammanfört de olika människorna på sin – och som sin – egendom. Av hustrun Rebekka, som skickats efter från Europa och tagit chansen på en farofylld överfart till det okända för att det åtminstone inte kan vara värre än den förutsägbara fattigdomen i det gamla landet. Av Lina, som överlevt ett smittkoppsutbrott som dödad nästan alla i urfolkssamhället hon kommer ifrån, och Sorg, en märklig flicka som överlevt ett skeppsbrott. Här finns de afrikanska slavarna, forslade som boskap över Atlanten och fråntagna alla sammanhang, men också de fattigvita kontraktsslavarna, som arbetar av kostnaden för överfarten och åtminstone har hoppet om en undflyende skuldfrihet.

Det är brokigare än vi kanske är vana vid att se den amerikanska historien skildras. De vattentäta skotten mellan svarta och vita har ännu inte helt upprättats, men vi befinner oss knappast heller i något paradisiskt urtillstånd. Livet är stenhårt, och människor är misstänksamma mot varandra, men också och kanske framför allt beroende av varandra. Allianser skapas, fastän sällan på jämlika villkor. Någon har makt att välja och välja bort.

Morrison levandegör ett förflutet fullt av smärtpunkter. Värme och kärlek finns där också, men räcker den någonsin till? Är det möjligt att läka såren vi människor tillfogat varandra?

Ella Andrén

Publicerad: 2021-01-16 00:00 / Uppdaterad: 2021-01-15 21:41

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8345

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?