Recension

: Nattvisa
Nattvisa Lena Sjöberg
2020
Rabén & Sjögren
7/10

En sång för många

Utgiven 2020
ISBN 9789129719833
Sidor 24

Om författaren

Lena Sjöberg (född 1970) är illustratör och författare. Hon debuterade 2005 med barnboken Hur man hittar en skatt, och har både illustrerat egna och andras böcker. Lena Sjöberg bor i byn Mörtfors i östra Småland. Hon både skriver, illustrerar samt formger sina egna böcker.

Lena Sjöberg – författarens hemsida.

Sök efter boken

Den som har läst Lena Sjöbergs bilderböcker Under ett rabarberblad och Tänk om…vet att hon har en förmåga att väva samma djur, natur och mänsklig vardag på ett alldeles särskilt musikaliskt sätt. Nu kommer Nattvisa, som även den är skriven på rim och nyansrikt illustrerad med bilder som rymmer såväl naturens gång som stadsliv och transportsystemens ständiga rundgång. Såhär låter det till exempel:

Fartyg, flygplan, vägmaskiner.
Nattåg korsar Öresund.
Truckar glittrar som rubiner
På en rastplats norr om Lund.

Utgångspunkten i Nattvisa är den lilla fågeln nattskärra, som dyker upp på varje uppslag i boken. Här får vi genast anledning att återvända till berättelsen för att leta upp alla ställen där nattskärran finns – en perfekt syssla för barn och vuxen att göra tillsammans och en anledning att dröja kvar en stund vid läsningen. På bokens sista sida finns också ett faktastycke om nattskärran för nyfikna som vill lära sig mer.

Det är inte bara nattskärran som återkommer. Även katten, räven och haren syns på flera ställen, liksom ambulansen, truckarna och båten. Bilderna är dämpade och anpassade efter de nattliga varelsernas blick, ett slags mörkerseende som präglar varje sida. Detaljer ur text och bild smälter ihop och alltings konturer blir vagare, just som det känns på natten.

Tänk om… är tidigare tonsatt av Martin Östergren och vackert insjungen av Nina Persson, vars sång även gick att höra i filmatiseringen av boken. Nattvisa är i sin tur tonsatt och sjungs med dov stämma av Lars Winnerbäck. Sången går att hitta på Spotify och ackompanjerar stämningen i boken på ett lågmält sätt.

Både Nattvisa och Tänk om… har ett visst släktskap med Lotta Olssons bilderböcker, kanske främst med den svindlande, vackra Mitt bland stjärnor. Men där de senare nämnda spänner över hela jordklotet och rör sig i olika tidsepoker och där Mitt bland stjärnor går mot det mer abstrakta, stannar Nattvisa kvar i det som är nära och utspelar sig under en och samma natt. De enkla rimmen berättar också till största del om konkreta händelser, och den fungerar bra att läsa även för lite mindre barn runt cirka två år som vill ha variation och alternativ till enklare småbarnsböcker.

Extra fint är det att boken rymmer yrken och människor som fortsätter att få samhället att fungera medan andra sover. Här finns till exempel ambulansföraren och nattväktaren, liksom servitrisen som ställer undan bord medan en katt föder ungar strax intill. Nattvisa är en sång för många.

Anna Carlén

Publicerad: 2020-11-01 00:00 / Uppdaterad: 2020-10-31 23:04

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8270

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?