Recension

: Slående fakta om hjärtat
Slående fakta om hjärtat Lena Sjöberg
2016
Opal
9/10

Pulserande myller av fakta

Utgiven 2016
ISBN 9789172997752
Sidor 46

Om författaren

Lena Sjöberg (född 1970) är illustratör och författare. Hon debuterade 2005 med barnboken Hur man hittar en skatt, och har både illustrerat egna och andras böcker. Lena Sjöberg bor i byn Mörtfors i östra Småland. Hon både skriver, illustrerar samt formger sina egna böcker.

Lena Sjöberg – författarens hemsida.

Sök efter boken

Efter Kalla fakta om is och Hårdkokta fakta om ägg kommer Lena Sjöberg med en avslutande del i det som tydligen är en slags fackbokstrilogi för barn och andra vetgiriga: Slående fakta om hjärtat. Fullspäckad med uppgifter, från hjärtats historia och mytologi, Alla hjärtans dag och hjärtat som symbol, till djurhjärtan, blodomloppet, vetenskapliga landvinningar och hjärt- och lungräddning, svärmar den bokstavligen över, ut på själva bokpärmarna.

Visste du till exempel att hjärtslag är lika personliga som fingeravtryck (tyvärr fattar jag egentligen inte hur)? Eller att bläckfiskar har tre hjärtan, medan jättedaggmaskar kan ha en bra bit över 20 – ringformade? Blåvalens hjärta är stort som en mindre personbil och slår bara fem slag i minuten, och djur som dyker i kallt vatten, som pingvin och säl, kan sänka sin hjärtrytm till fem eller tio slag i minuten så att syret räcker till att stanna länge under vattnet – upp till två timmar.

Det krävs ganska mycket text för att berätta allt detta – och en del svåra ord också – så man kan nog inte riktigt ta sig igenom den här boken själv om man rätt nyligen lärt sig läsa. Den är snarare en lite ovanlig bilderbok för slukaråldern – och allt därefter. Jag är själv en bra bit över 30 och lär mig hur mycket som helst.

Samtidigt är boken underbart genomillustrerad. Texten finns inte på några trista vita ytor, utan överallt i bilderna. Också visuellt finns här mängder av roliga detaljer att upptäcka, inte minst små kluriga hjärtformer på alla möjliga ställen.

Själv fastnar jag nog mest för djurens alla märkliga variationer på hjärtan. Historieavsnittet är lite trist med alla sina gubbar som ändå mest fått saker om bakfoten (men faktiskt också ett inlägg om varför hjärtats historia inte rymmer fler kvinnor). Senare forskning däremot är superspännande – tänk att man lyckats odla fram små bitar av slående hjärtvävnad i rymden, eller skriva ut ett fungerande kycklinghjärta i en 3D-skrivare!

Så sätt gärna den här boken i händerna på alla 9-12-åringar du råkar ha i din närhet, men bli inte förvånad om de något decennium senare bestämmer sig för att bli hjärtläkare och -forskare hela bunten.

Ella Andrén

Publicerad: 2016-03-10 00:00 / Uppdaterad: 2016-03-09 18:45

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6484

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?