Nyhet

Nordiska rådets litteraturpriser 2020

Igår kväll tillkännagavs vinnarna av Nordiska rådets litteraturpriser. Litteraturpriset 2020 tilldelas den finländska författaren Monika Fagerholm för romanen Vem dödade Bambi?, ”en med rasande energi skriven stiliserad moralitet”. Barn- och ungdomslitteraturpriset går till den svenska författaren Jens Mattsson och den finländska illustratören Jenny Lucander för bilderboken Vi är lajon!, ”som står omutligt på barnets sida, med ett barnperspektiv genomdrivet i både text och bild”.

Nordiska rådet delar varje år ut fem priset till mottagare från de nordiska länderna: litteraturpriset, barn- och ungdomslitteraturpriset, filmpriset, musikpriset och miljöpriset. Priset består, förutom av prisstatyetten, av 350 000 danska kronor. Mer information om priserna finns på Nordiska rådets hemsida.

Våra recensioner av de prisade böckerna hittar du här:


Jens Mattsson och Jenny Lucander: Vi är lajon!
När lajon tappar sin päls

”Två bröder jagar på savannen. Lillebror berättar om hur de är ”lajon”, smyger knäpptyst för att fånga mammagasellen och pappagnun. En dag orkar inte storebror leka. Han får åka till doktorn – hur kan pappa inte förstå att lajon hör hemma hos veterinären? – men…” Läs mer


Monika Fagerholm: Vem dödade Bambi?
Sång om samvete

”För mig är en ny roman av Monika Fagerholm en händelse. En resa. Ett inträdande i en välbekant och främmande värld. Så ock denna gång. Gusten dras plötsligt till villastan där han växte upp, en plats han tidigare undvikit sedan han lämnade den. Platsen där så mycket tog slut en vinternatt för ett antal år sedan, då fyra…” Läs mer

Ella Andrén

Publicerad: 2020-10-28 07:00 / Uppdaterad: 2020-10-28 07:22

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?