Nyhet

Nordiska rådets litteraturpris till Jon Fosse och Jakob Wegelius

Igår kväll tilldelades den norske författaren och dramatikern Jon Fosse Nordiska rådets litteraturpris 2015 på en gala i Reykjavik. Priset får han för romantrilogin Andvake, Olavs draumar och Kveldsvævd med motiveringen:

Årets prisvinnare är ett sällsynt gott exempel på hur formmässigt nyskapande kan gå hand i hand med ett innehåll som förmår beröra tvärs över tid och plats. I en prosaberättelse med klart poetiska kvaliteter och med en medveten och lekfull inställning till historien berättas en kärlekshistoria som spänner över alla och inga tider. Författaren har som få andra förmågan att utmejsla en helt egen litterär form. Klangbotten från Bibeln och kristen visionsdiktning förenas med spänningsskapande element och poetiska bilder på ett sätt som öppnar berättelsen om två människor, som älskar varandra, gentemot världen och historien.

Samtidigt tilldelades svenske Jakob Wegelius rådets barn- och ungdomslitteraturpris för sin roman Mördarens apa. Motiveringen till detta är:

Med romanen Mördarens apa gjuter Jakob Wegelius nytt liv i den klassiska äventyrsberättelsen. Tillsammans med gorillan Sally Jones får läsaren uppleva Lissabons ruffiga hamnkvarter, följa med på hissnande resor över världshaven och vistas i Maharadjan av Bhapurs överdådiga hov – allt i hennes försök att rentvå bästa vännen, sjömannen Henry Koskela. Driven av pur berättarglädje och en fin känsla för personskildring levandegör författaren ett stycke tidig 1900-talshistoria, inte minst via en fascination för tidens alla tekniska nymodigheter. Boken som helhetsupplevelse fullbordas av de detaljrika porträtten och vinjetterna samt kartorna där vi kan följa Sally Jones äventyr.

De övriga tre priser som delades ut vid galan var Nordiska rådets musik-, film- och natur- och miljöpris som gick till den svenske cellisten, basisten och kompositören Svante Henryson, till den isländske regissören och manusförfattaren Dagur Kári och producenterna Baltasar Kormákur och Agnes Johansen för filmen Fúsi, respektive Hákun Djurhuus, direktör för det färöiska kraftbolaget SEV.

Prissumman för vart och ett av prisen är 350 000 danska kronor.

Ella Andrén

Publicerad: 2015-10-28 09:25 / Uppdaterad: 2015-10-28 09:25

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?