Recension

: Berör och förstör
Berör och förstör: Dikter för unga Athena Farrokhzad & Kristofer Folkhammar
2019
Rabén & Sjögren
10/10

Okomplicerad och välgjord introduktion till poesin

Utgiven 2019
ISBN 9789129701005
Sidor 176

Om författaren

Athena Farrokhzad (f. 1983) debuterade 2009 med den kollektiva diktsviten Handflata tillsammans med Tova Gerge. 2013 kom diktboken Vitsvit som två år senare dramatiserades för Radioteatern av Saga Gärde och som även satts upp på Unga Klara i regi av Farnaz Arbabi. Farrokhzad är skribent och litteraturrecensent i Aftonbladet, översättare, dramatiker samt lärare på författarutbildningen på Biskops Arnö och sitter i redaktionskommittén för tidskriften Ord & Bild.

Kristofer Folkhammar (f. 1983) är medlem i poesikollektivet G=T=B=R=G och har publicerats i 00-tal och Glänta. Han debuterade 2011 med romanen Isak & Billy och gav året efter ut diktsamlingen När han kysste mig förlorade jag allt. 2015 kom romanen Magisterlekarna: Sodomitisk melodram. Folkhammar är litteraturrecensent i Aftonbladet och Sydsvenskan. Han har varit verksam som redaktionssekreterare för tidskriften Ord & Bild samt även översatt lyrik.

Sök efter boken

Athena Farrokhzads och Kristofer Folkhammars urval och sammansättning av samtida svensk poesi i Berör och förstör riktar sig till ungdomar, men fungerar lika väl för vem som helst som vill få en okomplicerad överblick över den samtida svenska lyriken.

Redaktörerna är inspirerade av Kärlek och uppror, som de själva läste som tonåringar. Det har nu gått trettio år sedan den antologin, redigerad av Siv Widerberg och Anna Artén, gavs ut och alltså hög tid för en uppdatering utifrån vad som hänt inom svensk poesi sedan dess.

Berör och förstör är indelad i sju avsnitt med titlar som ”Skymtar ett annat lager av tid” och ”Säg något om jorden som inte är en rening” där dikter av hela 80 olika poeter samsas. Det är både sedan länge väl etablerade namn, som Bodil Malmsten, Tomas Tranströmer, Anna Hallberg och Ann Jäderlund tillsammans med nyare poeter med endast någon diktbok i bagaget än så länge – och allt däremellan.

Boken presenterar också en mycket fin variation vad gäller dikternas olika stil och uttryck, vilket ju måste ha varit en ambition. Redaktörerna har lyckats mycket väl med att presentera vad den samtida lyriken har att erbjuda i form av allt från prosalyrik, minimalism, olika slags ton, röst och teman samt hur textens utformning på boksidan kan skapa olika uttryck.

Det är också skönt att dikterna presenteras utan pekpinnar. I ett kort förord presenterar redaktörerna en litteratur- och språksyn som vill öppna upp, snarare än stänga in. I övrigt får dikterna, liksom läsaren, stå på egna ben. Förtjänstfull är även listan över medverkande i slutet, som ger överblick över mångfalden samt gör det lätt att söka upp mer läsning där något har väckt intresse.

Slutligen måste något sägas om den fysiska boken i sig, då även den aspekten av Berör och förstör lyser av kvalitet. Att få ihop en sådan variation dikter som här samlas måste skapat vissa utmaningar. Till exempel kommer en del av texterna ur sviter och längre böcker där indelning i strof eller dikt inte är självklar vilket kräver ställningstaganden kring hur något kan brytas ut för att ändå representera den helhet som det kommer ifrån. Att få allt att samsas på ett fungerande sätt i en antologi är en utmaning i sig. Även här har redaktörerna lyckats, liksom Lina Ulmaja som står för bokens formgivning och omslag.

Eva Wissting

Publicerad: 2020-09-04 00:00 / Uppdaterad: 2020-09-04 00:03

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8213

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?