Recension

: Kom över på den här sidan - Dikt för dig som föredrar livet
Kom över på den här sidan - Dikt för dig som föredrar livet Bob Hansson
2000
Brombergs
9/10

Lite lyckopirr i höstmörkret

Utgiven 2000
ISBN 9176088243

Om författaren

Bob Hansson är född i Helsingborg 1970 men bor sedan flera år på landet utanför Stockholm. Han är en av Sveriges mest kända scenpoeter och har vunnit flera priser.

Bob Hansson – Egen webb.

Sök efter boken

Allting är heligt! alla är heliga! överallt är heligt! varje dag är i evigheten! Envar en ängel!
-Allen Ginsberg-

Mellan pärmarna på Kom över på den här sidan döljer sig ord som kan förvandla saker. Till exempel en deppig Anna till en glad Anna som obegränsat ler mot tunnelbanemänniskorna och går hem och lagar middag och har ett fantastiskt liv för all framtid.

Det är dikter med styrka, mod och livslust. Som får en att känna "jag vill också vara med och leka!". Detta innebär inte att alla dikter är fågelsång och soluppgång, snarare tvärtom, många tar upp svåra saker, sådant som man egentligen inte kan stå ut med. I boken har Bob Hansson samlat ihop dikter av bland andra Kristina Lugn, Charles Bukowski och Bruno K Öijer, men också av mindre kända poeter.

Det dikterna har gemensamt är att de passar bra att läsa högt (om inte annat så högt inuti huvudet) och att de talar om människans situation i livet; säger "visst, det är kanske lite jävligt, men det finns faktiskt både skönhet och godhet här i världen, och om vi bara försöker, så kan vi nog nå fram och hjälpa våra små medvarelser och, hör och häpna, dessutom få hjälp själva". Även i de tunga dikterna, de som handlar om hemska saker, finns något slags hopp invävt.

Säj ingenting
Jag tror du förstår
att det finns ett annat mörker
ett varmare
där du kunde vara
likaväl
-Thomas Tidholm-

Det är inte dikter som är svåra att förstå, utan dikter som tar direkt, och det starkt. Kom över på den här sidan är verkligen ett guldkorn. Det är inte ofta jag hittar samlingar där nästan varenda diktrad berör mig, men den här boken är faktiskt ett litet mirakel i pappärm. Dels för att den innehåller så fantastiska dikter, och att de är så pass olika att den aldrig blir långtråkig. Men också för att den känns så trevlig att hålla i, att formatet passar för "vardagsläsning", och att den inte känns pretentiös och finkulturell på något avskräckande sätt.

Jag tycker nog att alla människor borde ta och titta lite grann i den här boken, för den innehåller så pass mycket att jag tror att alla kan hitta någonting givande, eller till och med en hel massa. Jag vill alldeles särskilt rekommendera den till dem som promenerar omkring och får skräckkänslor så fort ordet "dikt" nämns, för efter en stund med den här boken kommer skräckkänslorna att förvandlas till lyckopirr i stället. Och det vore ju fantastiskt mycket trevligare.

Anna Carlsson

Publicerad: 2000-11-08 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-15 19:15

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #18

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?