Recension

: Fattigsafari
Fattigsafari Darren McGarvey
2020
Atlas
7/10

Vad fattigdom gör

Utgiven 2020
ISBN 9789173897013
Sidor 316
Orginaltitel Poverty Safari
Översättare Jens Ahlberg

Om författaren

Darren McGarvey (född 1984) är skotsk rappare (under namnet Loki) och samhällsdebattör. Han har bland annat kommenterat sociala frågor i BBC Scotland och skrivit boken Fattigsafari (2017, på svenska 2020).

Sök efter boken

För ett antal år sedan arrangerade förbundet Allt åt alla guidade bussturer i Stockholms rikaste områden under rubriken ”Överklassafari”. Det verkar kanske inte särskilt troligt att den skotske debattören och rapparen Darren McGarvey har hört talas om det, men jag har ändå svårt att skaka av mig associationen i läsningen av hans boktitel Fattigsafari.

McGarvey är förstås medveten om att han skrivit en skildring av under- och arbetarklassen som kommer att läsas framför allt av medelklassen. Han vill förklara hur det är, men knappast inlindat i den ironi och lekfullhet som i alla fall jag uppfattar i det svenska exemplet ovan. Han vill förklara hur det är, inte bara att vara Darren McGarvey i den fattiga Glasgow-stadsdelen Pollok, utan att vara fattig. Punkt.

Det finns mycket självbiografiskt material i Fattigsafari, och det är där den är som starkast. Det handlar om missbruksproblem, psykisk ohälsa, våld och inte minst det allt överskuggande hotet om våld. De flesta människor med den här typen av uppväxt har helt enkelt inte möjlighet att skriva en bok om det.

McGarvey har själv en mycket mixad inställning till detta – han vet att det folk främst brukar vilja höra från honom är eländesskildringar av hans trasiga barndom, och han gillar det inte. Han vill diskutera samhället och hur vi kan förändra det. Det är förstås en berömvärd ambition, men han kommer en begränsad bit med den. Han gapar efter väldigt mycket, något som kokas ner bra i originalets undertitel ”Understanding the anger of Britain’s underclass”. McGarvey vill förklara allt, från inlärningssvårigheter till offermentalitet och rasism. Han hinner också med fina, konkreta exempel på gräsrotsaktivism, som medborgarnas egna försök att ta kontroll över sina liv och sitt område i ”Pollok Free State”.

Det som blir lite knepigt är när McGarvey analytiskt vill vidga de egna erfarenheterna till lärdomar som gäller fattigdom generellt. Det är absolut inte ogörbart. Såklart är hans erfarenheter sådana som många delar, men han hade behövt problematisera det mera. Och ja, jag vet. ”Problematisera” är sjukt medelklassigt.

Klass är över huvud taget inte precis det hetaste analysverktyget just nu. När till exempel grupper i så kallade utsatta områden drabbas hårdast av covid19 så tolkas det främst i termer av låg språkförståelse och kulturell ovilja att ta till sig riktlinjerna. Inte i trångboddhet, brist på sociala skyddsnät och arbetsvillkor som omöjliggör försiktighet.

McGarvey beskriver sig själv som desillusionerad vänster. Han har lackat ur på rörelsens teoretiska navelskåderi, och tycker framför allt att både vänstern och högern har misslyckats med att förstå och göra något åt fattigdomen. Han pekar på spårbundenheten i att så många får sin inkomst, status och identitet genom ”fattigdomsindustrin”, i sitt arbete med socialtjänst, välgörenhetsorganisationer och liknande. De bitarna kan sannerligen användas eller missbrukas av dem som tycker att fattiga bara borde ta sig i kragen, men förtjänar också att diskuteras allvarligt av politiker och tjänstemän i offentlig sektor och liknande.

Det här är en bok som förtjänar att läsas, även om den hade tjänat på tydligare fokus och mer djuplodande resonemang. Vi behöver få höra erfarenheter som Darren McGarveys, och att få ta del av någons erfarenheter är lyckligtvis något annat, med större förändringskraft, än att åka på safari.

Ella Andrén

Publicerad: 2020-07-06 00:00 / Uppdaterad: 2020-07-05 23:46

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8153

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?