Recension

: Vatten – rättighet eller handelsvara?
Vatten – rättighet eller handelsvara? Ann-Christin Sjölander Holland
2003
Agora
6/10

Vårt gemensamma vatten

Vi behöver alla vatten för att överleva. Men inom en inte allt för avlägsen framtid kan vatten komma att bli en vara som andra på den globala marknaden – som köps och säljs till högstbjudande. Eller?

Sanningen är inte så enkel. Det är i och för sig så att ett fåtal transnationella företag i vattenbranschen har vuxit explosionsartat under senare år. De har också tagit över vattenförsörjningen i ett flertal viktiga städer i både nord och syd. Men samtidigt är dessa bolag långt ifrån att kontrollera vattentillförseln – en överväldigande majoritet av människor världen över får fortfarande sitt vatten från egna brunnar eller offentliga vattenföretag.

Men hur ser då vattenförsörjningen ut globalt? Ja, på många håll har den inte fungerat särskilt väl, framförallt inte i fattiga länder. Servicen har varit låg, korruptionen liksom priserna höga. Men de lösningar som internationella organ som Världsbanken och IMF har föreslagit – i form av bolagiseringar och sedan privatiseringar – har gjort ont värre i många fall.

Fattiga länder har helt enkelt inte haft institutioner som har fungerat tillräckligt väl för att kontrollera de stora vattenbolagen. Resultatet har blivit att bolagen inte lever upp till avtalen, utan struntar i att försörja ett lands fattiga befolkning med vatten – eller trissar upp priserna till orimliga nivåer. Samtidigt, erkänner Sjölander Holland, är det ingen enkel fråga. Offentliga förvaltare har även de många gånger misslyckats med att förse en hel befolkning med vatten. Privata entreprenörer behöver inte alltid vara av ondo – allt beror på i vilken mån politiker och institutioner är kapabla att hantera dem på rätt sätt, och styra deras verksamhet mot de mål man vill uppnå.

Sjölander Holland tar oss med på en global resa och låter oss höra vittnesmålen från människor i branschen i många länder. Det är förespråkare av privatiseringar såväl som kritiker, det är företagsrepresentanter såväl som fackföreningar. Det är både demonstranter och diplomater som intervjuas. Boken ger som helhet därför en månfacetterad bild av ett stort och grundläggande problem i dagens samhälle.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-10-03 00:00 / Uppdaterad: 2017-07-31 08:49

Kategori: Recension | Recension: #921

2 kommentarer

Denna bok är utgiven på Agoras förlag och inte Atlas.
MVH
Gun*

Gun Andersson Oregistrerad 2004-07-04 15:33
 

Kul att vi har så pigga och observanta besökare. Har ändrat!

Anders Edwartz Medlem 2004-07-04 22:07
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?