Recension

: Betong
Betong: Berättelser från byggboden Jakob Mathiassen
2019
Celanders förlag
6/10

Arbetarlitteratur för 2000-talet

Utgiven 2019
ISBN 9789187393563
Sidor 152
Orginaltitel Beton. Historier fra skurvognen
Översättare Henrik Johansson
Först utgiven 2011

Om författaren

Jakob Mathiassen har arbetat som betongarbetare i Danmark sedan 2000-talets början, och har under alla år varit fackligt aktiv. Han arbetar sedan 2019 som facklig organisatör i Köpenhamn.

Sök efter boken

Arbetarlitteratur hade kanske sin storhetstid under 1900-talets första hälft, men faktum är att det under senare år – omkring ett sekel senare – har kommit ett antal verk som skulle kunna klassas som just arbetarlitteratur, även om författarna av olika skäl kanske inte alltid gör det själva. Med den här boken har vi ett exempel på just arbetarlitteratur, och därtill från en författare som nog inte skyggar för begreppet.

I Betong skildras livet som just betongarbetare i Danmark i ett antal korta, självbiografiska noveller. Lite annorlunda är också att de skönlitterära novellerna varvas med korta faktakapitel om utvecklingen i byggbranschen, om fackföreningsrörelsen och samhället i bredare mening. Novellerna, såväl som faktakapitlen, handlar om allt ifrån problemen med säkerhet på arbetsplatserna, till att utländska företag konkurrerar med de danska om uppdragen. Arbetare från olika länder tvingas därmed konkurrera med varandra, vilket resulterar i en negativ spiral för arbetsvillkoren. Men de handlar också om försök att råda bot på denna onda spiral exempelvis genom att organisera alla arbetare fackligt.

I Danmark ska boken tydligen ha hyllats av många kritiker. Själv blir jag inte fullt så hänförd. Bokens skildringar av arbetslivet för betongarbetare är förvisso realistiska och osminkade. Det är arbetslivet och villkoren på arbetsplatserna, sammanhållningen såväl som splittringen, som väl får sägas vara i centrum för boken. Människorna, däremot, skildras aldrig särskilt ingående i jämförelse, vilket gör att jag tyvärr aldrig blir helt engagerad av flera av bokens noveller.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2020-02-24 00:00 / Uppdaterad: 2020-02-23 22:49

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8021

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?