Recension

: De vita björnarna
De vita björnarna Åsa Nelvin
2019
Modernista
6/10

Kampen mot den onda härskaren

Utgiven 2019
ISBN 9789177813323
Sidor 144
Först utgiven 1969
Illustratör Hans Arnold

Om författaren

Åsa Kerstin Nelvin (1951-1981) var en svensk författare och poet. Hon debuterade 1969 med barnboken De vita björnarna och hann ge ut ytterligare fyra böcker innan hon avled 1981, endast 30 år gammal.

Sök efter boken

För det mesta känner vi igen hus.
Väggar, tak, fönster och dörrar.
Men en del hus är annorlunda.

Lilla Kerstin upptäcker en talande mus i huset som väntar på att hon och familjen ska flytta in. Musen med tröja och mössa visar på lönndörren, som är porten till en ny värld. I De Vita Björnarnas land möter hon trollen, dockfolket och björnarna. När hon presenteras för Stjärnornas Härskarinna Limosa blir hon välsignad – trots att hon är människobarn – och hon får ett uppdrag. Hon ska befria invånarna från en förtryckare som gjort livet svårt.

Hiskliga flygturer varvas med långa vandringar. Kerstins resa går genom vassa klipplandskap, dimmiga hedar och bubbliga träsk. Äventyrskänslan är stark och den ena vådliga situationen avlöser den andra. Den eskapistiska tonen byggs upp av talande träd, magiska dolkar och förmågan att flyga. Vackert är också att Kerstin förtrollas med en röst utav kristall. När hon sjunger fylls hon av stolthet och triumf.

Illustrationerna av Hans Arnold dyker upp med jämna mellanrum. Snälla varelser har runda kinder och stora ögon. De onda har försetts med kloliknande fingrar.

I varje äventyrlig scen hejdas huvudpersonen av en kort stunds tvekan men finner ganska snabbt en utväg ur svårigheten. Med hurtighet far hon vidare utan att jag känner mig helt övertygad.

Jag reflekterar också över huvudpersonens ensamhet. Hon ges en hjälpande hand flera gånger men mötena med andra är så korta. Rädsla och utmattning är känslor som visar på sårbarhet men ingenstans uppstår de välbehövliga speglingarna och avskeden sker ofta abrupt. Avsaknaden av samförstånd med andra eller egen reflektion gör att jag inte kommer nära hjältinnan. Tankeväckande är också att förtryckaren i Underjordens rike skildras som ond och ingen verkar fundera på den bakomliggande orsaken till tyrannens maktutövning.

Jag kan föreställa mig att 9-12-åringar som just börjat med kapitelböcker gillar den här boken. Den kan fungera som en första bekantskap med genren fantasy. Verklighetsflykten är i många avseenden färgrik. Därtill kan frågorna som uppstår under läsningen tas med i vardagens grubblande som handlar om människor och livet här på jorden.

Lena Nöjd

Publicerad: 2019-10-28 00:00 / Uppdaterad: 2019-10-27 09:02

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7895

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?