Recension

: Segraren
Segraren Karin Erlandsson
2021
Bonnier Carlsen
9/10

Diva eller duglig makthavare?

Utgiven 2021
ISBN 9789178038510
Sidor 298
Först utgiven 2019

Om författaren

Karin Erlandsson (född 1978) bor i Mariehamn och är kulturredaktör på tidningen Nya Åland. Hennes bokutgivning omfattar dikter och skönlitteratur för både vuxna och barn. 2018 blev hon både vinnare av Runeberg Junior-priset och nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

Sök efter boken

Det finns makthavare i vår värld. Det finns presidenter, kungar och drottningar. Vid sidan av dessa finns regeringar och parlament med representanter som valts av medborgarna.

I drottningriket är det lite si och så med möjligheter för medborgarna att utöva rösträtten. Visserligen är det här fråga om en fantasivärld där roshajar kan bita av pärlfiskarnas armar, bröden är bakade av saftkål och fälten är odlade med vetesviol.

Medborgarna bor i fyra olika regioner, där landskapen skiljer sig från varandra. I den fjärde boken placeras handlingen i den västra regionen där lerjordarna utgör den viktigaste försörjningen för familjerna. Jorden är tung och det doftar gödsel. Ja, en del skulle nog säga att det luktar dynga.

Miranda och Syrsa, som lärde känna varandra som pärlfiskare, får också besöka Drottningstaden och se pärlallén med egna ögon. De träffar även drottningen – den person som har rätten att bestämma över vad som ska ske i riket.

Drottningen är egentligen inte farlig. Det är hennes syster som ger gåshud.

Också medborgarna utgör ett problem i drottningriket. Föräldrar överger sina barn, yrkesskickliga människor slutar med sina sysslor och låter sig förblindas av en destruktiv kraft. Miranda och Syrsa har också de blivit övergivna – det är en av orsakerna till att de håller ihop.

Författaren har stort fokus på vänskapsskildringen, som i de tidigare tre böckerna Pärlfiskaren, Fågeltämjaren och Bergsklättraren inkluderat såväl misstänksamhet som irritation. Här ger hon de två flickorna modet att lita på varandra fullt ut vad som än händer. En annan intressant aspekt i personskildringen rör drottningen, som närmast kan jämföras med en studie av maktutövandets natur. Kan en makthavare som styr mot ett mål ändra sina tidigare beslut?

Målgruppen för bokserien Legenden om ögonstenen är 9 – 12 år. Likafullt har mitt vuxna jag stortrivts när jag vistats i denna fantasivärld. Ofta har jag lagt personliga tolkningar i radernas mellanrum eller mellan kapitlen. Jag har därtill inte kunnat låta bli att njuta av estetiska värden. Kontrasteffekter med den skimrande pärlallén kontra den grå jordåkern eller den svarta drottningen mot den vita, lysande systern. Kompassrosens symmetri påminner om de fyra väderstreck riket delats in i. Symmetri är vackert även inom litteraturen.

Låter du dina tankar skapa andra världar ibland? Har du någon gång undrat vad för slags saga Astrid Lindgren skulle ha skrivit om hon levde idag? Min gissning är att hon skulle skrivit om två flickor och deras äventyr i ett rike där drottningen misslyckats med sitt maktutövande. Där skulle funnits äventyr med fysiska strapatser och fint skildrade scener med hav, träd, berg och livgivande åkrar. Karin Erlandsson från Åland förvaltar med stor talang, sagoberättandets tradition.

Lena Nöjd

Publicerad: 2021-04-02 00:00 / Uppdaterad: 2021-04-02 00:41

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8419

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?