Recension

: Konsten att leva som en katt
Konsten att leva som en katt Stéphane Garnier
2019
Forum
6/10

Livet enligt katten

Utgiven 2019
ISBN 9789137153223
Sidor 192
Orginaltitel Agir et penser comme un chat
Översättare Christina Norrman
Först utgiven 2017
Illustratör Victoria Arbuzova, Sébastien Hardy

Om författaren

Stéphane Garnier föddes i franska Lyon 1974. Han är kreativ mångsysslare och författare till flertalet romaner, essäer och humoristiska texter.

Sök efter boken

Fri, uthållig, nyfiken, säker, försiktig, elegant, tyst, karismatisk, lugn, självständig och stolt – det är bara några av de eftersträvansvärda egenskaper som tillskrivs katten i Stéphane Garniers charmiga bok.

I ett stort antal avsnitt beskrivs allt från katternas egocentrering och vishet till deras lojalitet och kärlek till hemmet. Avsnitten innehåller även passande illustrationer och citat som ”Om katter kunde tala skulle de inte göra det” (Nan Porter) och ”I begynnelsen skapade Gud mannen, men när han såg hur karaktärslös han var gav han honom katten” (Warren Eckstein).

Konsten att leva som en katt tillägnas Garniers egen Ziggy, som också är både inspiratör till och exempel i stora delar av boken. Dessutom får Ziggy själv komma till tals ett antal gånger i form av ”katthemligheter”, där han delar med sig av sitt eget perspektiv och direkta råd till oss människor.

Till mina favoriter hör sidorna rubricerade ”En vanlig dag i kattens liv”, som specificerar vad katter gör vid en viss tidpunkt på dagen och förklarar hur vi kan ta efter deras föredömliga beteende. Till exempel klockan halv sju på kvällen, ”home sweet home”, som förslagsvis inleds med ”en paus med kramar och kel” eftersom petitesser som vardagsstök faktiskt kan vänta.

Överhuvudtaget bör vi människor tänka bättre om oss själva och ägna oss mer åt vila och nöje än att stressa runt eller oroa oss. Råden är både trevligt och roligt paketerade, men eftersom många av de egenskaper och råd som tas upp är snarlika varandra så blir det lite väl mycket upprepning.

Likväl är det här en charmig bok att ge bort i present eller att ha liggandes, till exempel i en sommarstuga för en stunds avkopplande genombläddring.

Eva Wissting

Publicerad: 2019-08-14 00:00 / Uppdaterad: 2019-08-10 09:10

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7817

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?