Recension

: Om katter
Om katter Doris Lessing
2006
Forum
7/10

Inget för hundmänniskor

Utgiven 2006
ISBN 9137125230
Sidor 172
Orginaltitel On Cats
Översättare Harriet Alfons och Jadwiga P. Westrup

Om författaren

Fotograf: Renato Tan

Doris Lessing, född 1919 växte upp i dåvarande Sydrhodesia och flyttade 1949 till London. 1950 kom hennes debut ”Gräset sjunger” (”The Grass is Singing”). 2007 tilldelades hon, som den äldsta någonsin, Nobelpriset i litteratur.

Hemsida – Välmatad och välgjord.

Sök efter boken

Jag är en kattmänniska. Katter är de bästa djuren.

Själv är jag allergisk och kommer aldrig att kunna ha en katt. Jag ser på kattägare med avundsjuka i blicken och kelar med deras husdjur även fast halsen kliar och näsan rinner. Att betrakta katter när de leker, jagar och bara hänger är ett heldagsnöje.

Men det är därför betyget inte blir högre. För att jag inser att om man inte är kattmänniska, ja då får man nog inte mycket ut av den här textsamlingen om några av alla de katter författaren ägt. Trots Lessings enorma talang för att fånga just de små detaljerna, trots det underbara språket, så enastående fångat av översättarna.

Det handlar om katters vardag, om deras Herran-på-täppan-kamp, om deras kräsna matvanor och om vissa katters alltför hårda liv. Lite som en katts dagbok. Det här är en författare som uppenbarligen har spenderat många långa timmar, ja år, med att iaktta katternas tillvaro. Hon skildrar varje katt nog lika detaljerat som en människa. Katter är olika, de är personligheter. De är fåfänga, ibland ointelligenta, men alltid underbara. Deras karaktärsdrag skildras så skickligt. De träder fram, blir individer, karaktärer som vilka som helst.

Lessing skildrar med oerhört varsam hand kissarnas vedermödor och hon är full av beundran inför deras överlevnadsinstinkter. Det är små kattbiografier. Det är så otroligt skickligt skrivet, små porträtt tagna ur andra böcker. Ändå känns det inte som lösryckta texter utan som en väl sammanhängande enhet. Allt samlat och det blir verkligen mycket katt.

När det oundvikliga slutet kommer för några av kissarna sitter jag där med tårar i ögonen. På tåget, bland främmande människor.

Textutdrag (Visa/göm)

Anna Larsson

Publicerad: 2006-03-01 00:00 / Uppdaterad: 2009-08-03 17:32

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1940

2 kommentarer

citat ur recensionen:
"Jag är en kattmänniska. Katter är de bästa djuren.

Själv är jag allergisk och kommer aldrig att kunna ha en katt. Jag ser på kattägare med avundsjuka i blicken och kelar med deras husdjur även fast halsen kliar och näsan rinner. Att betrakta katter när de leker, jagar och bara hänger är ett heldagsnöje."

Detta har inte direkt med din recension att göra men…
Känner du till kattrasen "Sphynx"?
En hårlös ras som många (dock ej alla) allergiker tål. Själv är jag allergisk och hade givit upp all tanke på husdjur, till min frus stora sorg. Då fick vi höra om denna ras. Än så länge är de hutlöst dyra, fast när du väl träffat en av dem kommer du att tycka att de är värda varenda krona. Man kan ju alltid åka till en uppfödare och "lukta" på dem utan att vara tvungen att köpa.

(bara ett litet tips)
Mvh/Claes

Claes Oregistrerad 2006-03-01 16:18
 

Hihi, beskrivningen av Lloyd Webber som "sprallig" blev min dags komiska höjdpunkt…

ella Oregistrerad 2006-03-01 19:59
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?