Recension

: Katter med klös
Katter med klös Owen Davey
2018
Opal
6/10

Hungriga blickar på oss

Utgiven 2018
ISBN 9789172999374
Sidor 40
Orginaltitel Crazy about Cats
Översättare Anna Rosenqvist
Först utgiven 2017

Om författaren

Illustratören Owen Davey bor i Leicester, Storbritannien. Hans böcker har publicerats i 70 länder. På svenska finns Bli en fena på hajar från 2017, Naturens värld: en visuell guide till naturens underverk, 2016 samt Upptäck & rita mönster, 2015. Han har också gjort mobilspelet Two Dots.

Sök efter boken

En av vårens mest iögonenfallande böcker, i alla fall i bokhandelns hylla med fakta för barn, är Katter med klös av Owen Davey.
Ämnet, vilda katter, är förstås visuellt tacksamt. Omslaget och illustrationerna är verkligen kreativa. Owen Davey arbetar med solida färgplattor och nästan aldrig några skuggor. Han har en osviklig känsla för proportioner och utnyttjar alla geometriska former som bygger upp djurens anatomi. Resultatet är en hårt driven stilisering som ändå förmedlar realism, ja ibland nästan naturalism.
Det finns mellan 37 och 41 olika arter av vilda katter, beroende på hur man räknar. Boken går igenom olika livsmiljöer, kost och beteende. Här finns även stycken om katten i mytologin samt de vilda katternas möjlighet till överlevnad i ett ekosystem dominerat av människan. En genomgående tematik är superkrafter.

Katternas ögon har ett spegelliknande lager, kallat tapetum lucidum, som reflekterar ljus och gör att de kan se otroligt bra även på natten.

Morrhår kallas även vibrissae. De här styva hårstråna är så känsliga att katterna kan använda dem för att kartlägga omgivningen genom att känna av hur luften rör sig kring saker runt omkring.

De korta texterna och notiserna trängs med illustrationerna på alla uppslag. Kanske borde texterna varit färre. Helhetsintrycket av bokens budskap är aningen spretigt. Den skulle tjänat på att ännu mera betona superkrafter.
Allra bäst blir Katter med klös när det är illustrationerna som förmedlar faktauppgifterna. Det blir tydligast i kapitlet ”Kurragömma”. Owen Davey visar hur gepardens prickar bryter upp dess konturer så att den osedd smälter in på savannen. Tigerns lodräta ränder gör den nästan osynlig i högt gräs. Uppslaget om ”Skalenligt” är också fascinerande. För första gången får jag en tydlig känsla för hur stor en tiger faktiskt är!
Det här är en bok för barnen som just börjat skolan. Visuellt kommer den att locka till eget målande och kanske till mixtrande med ritprogram i datorn. Många kommer att fascineras av det vilda i dessa kattdjur, hungern som lyser i ögonen som aldrig tappar oss med blicken.

Mattias Lahti Davidsson

Publicerad: 2018-04-17 00:00 / Uppdaterad: 2018-04-16 22:19

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7310

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?