Recension

: Strax före tolvslaget
Strax före tolvslaget: Två vinterberättelser Rainbow Rowell
2019
Berghs
6/10

Ojämnt men sött

Utgiven 2019
ISBN 9789150223026
Sidor 132
Illustratör Simini Blocker

Om författaren

Rainbow Rowell (f. 1973) är en amerikansk författare. Hon debuterade 2012 med romanen Attachments, och har sedan dess skrivit böcker för både vuxna och ungdomar. Flera av Rowells ungdomsromaner, t.ex. Eleanor & Park och Fangirl, har blivit internationella bästsäljare.

Rainbow Rowell – författarens hemsida

Sök efter boken

Strax före tolvslaget är det senaste från Rainbow Rowell, författaren till bland annat Fangirl och Eleanor & Park, men består till skillnad från hennes tidigare utgivning inte av en roman utan av två noveller.

Den första cirkulerar kring en rad nyårsaftnar, och två personer som möts, blir vänner och allt godare vänner. Det handlar om att flytta till olika ställen och att alla man känner går vidare på olika sätt, det handlar om att berätta för någon om vad man tänker och känner. Om att våga.

Den lämnar mig ganska oberörd. Det hela känns nästan amatörmässigt, som något som uppstått på en första skrivarkurs och kanske är novellen också lite äldre. Formatet är förutsägbart, historien slentrianmässig. Den har inget nytt att erbjuda.

I stället är det illustrationerna, gjorda av Simini Blocker, som imponerar. Med mjuka linjer och kärleksfull omsorg tecknas karaktärerna, och deras känslor fullkomligt lyser om dem. Genom bilderna förmedlas känslorna som kommer med att vara ung och fri, och intensiteten i de känslorna.

Den andra novellen cirkulerar kring tre personer som köar till en ny Star Wars-film. Till skillnad från när de tidigare filmerna släpptes är kön egentligen inte nödvändig. Nuförtiden köps biljetterna online, och kön blir en symbol för den betydelse som Star Wars har för de som köar.

I centrum har vi en artonårig asiatiskamerikansk tjej som ser yngre ut än hon är. Hon har vuxit upp med den första trilogin, men har av olika anledningar aldrig sett de nyare filmerna. Men ändå andas och lever hon Star Wars.

I kön möter hon två andra fans, och historien fortsätter därifrån. Och i den här novellen sitter stilen.. Det är skratta högt-roligt och gulligt. Karaktärerna är sina egna, och kärleken till filmerna engagerande.

Rowell är en sådan där ojämn författare, i min mening. Likaså här. Men för den som vill ha något snabbt och lättläst att bryta upp med mellan tunga fantasyböcker eller delar av Krig och fred så funkar den här samlingen fint. Som ett saftigt äpple inemellan måltider: uppfriskande men inte helt tillfredsställande.

Sofie Eliasson

Publicerad: 2019-05-26 00:00 / Uppdaterad: 2019-05-25 23:25

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7737

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?