Recension

: Luke Skywalker can't read
Luke Skywalker can't read: and other geeky truths Ryan Britt
2015
Plume
7/10

Nördgemenskap med ett och annat guldkorn

Utgiven 2015
ISBN 9780147517579
Sidor 208
Språk engelska

Om författaren

Ryan Britt är skribent, kritiker och lärare och bosatt i New York. Han har skrivit för New York Times, Electric Literature, The Awl, VICE, Clarkesworld och Tor.com, liksom essäsamlingen Luke Skywalker can’t read (2015).

Sök efter boken

Vi kan väl börja med det mest iögonenfallande, kanske till och med provocerande: kan inte Star Wars-trilogins klassiske unge hjälte Luke Skywalker läsa? Så lyder i alla fall titeln på Ryan Britts nördessäsamling och visst gör den jobbet med att fånga min uppmärksamhet bland boktravarna som lovar att göra min tågresa en smula mer uthärdlig.

Fast – lite spoiler-varning nu – alldeles i bevis lyckas Britt faktiskt inte leda sin tes. Det finns faktiskt ett skriftspråk i Star Wars-universumet och enstaka ord och fraser på detta språk syns på skärmar och knappar i filmerna. Så mycket mer är det dock inte. Ingenstans läser någon en tidning eller bok eller ens tittar på teve. Ingen refererar till någon slags vetenskap, kultur eller debatt och framför allt tycks inga som helst massmedier finnas. Vill man meddela något viktigt får man sända ett hologram eller helt enkelt åka dit. Inte totalsmidigt i en värld som består av, tja, rymden.

Till att börja med retar det mig lite att Britt inte har skarpare belägg för sin fängslande titel, men så småningom drar diskussionen ändå in mig alldeles. Är det inte bristen på kommunikationer, massmedia och inte minst historieskrivning som gör prequel-filmernas republik så absurt sårbar och leder till dess fall?

Detta är nu långt ifrån det enda Britt behandlar i sin essäsamling, även om det kanske är den punkt där våra intressen som mest konvergerar. Han skriver också om Star Trek, Tillbaka till framtiden-filmerna, Doctor Who, filmmusik, superhjälte-remakes (”Nobody Gets Mad About Hamlet Remakes”), Draculas känsla för mode och Sagan om ringen (”Imagine There’s No Frodo (I Wonder If You Can)”. Dessutom återkommer Star Wars i en inför The Force Awakens-essä, som faktiskt bara delvis känns daterad och framför allt handlar om det meningslösa (och historierevisionistiska) i att störa sig på George Lukas alla ändringar och efterkonstruktioner.

Charmiga är inte minst Britts mer personliga små anekdoter, hur hans första intryck av sex kom från dinosauriesex i pappans science fiction-tidningar och Barbarella på hyrvideo eller hur han och hans kompisar alltid lyckas provocera sin medfans på hypade filmpremiärer med alltför billiga trollkarlskostymer (Sagan om ringen) eller sina ”George Lucas is a virgin”-t-shirts. Berättandet är överlag småroligt, så där som amerikanska populärkulturskriverier ofta är. Här och där finns också små analytiska guldkorn, som det där med litteraciteten i Star Wars, men visst. Mestadels är Luke Skywalker can’t read ett lite småputtrigt sätt att få tiden att gå.

Ella Andrén

Publicerad: 2016-03-05 00:00 / Uppdaterad: 2016-03-03 22:19

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6479

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?