Recension

: Socialdemokratiska noveller
Socialdemokratiska noveller Björn Runeborg
2018
Modernista
7/10

Spårvagnsfärden du inte glömmer

Utgiven 2018
ISBN 9789177018438
Sidor 160

Om författaren

Foto: Martin RuneborgFoto: Martin Runeborg

Björn Runeborg är född 1937 i Visby. Han har studerat vid universitetet i Aberdeen och på Handelshögskolan i Stockholm. Som författare debuterade han 1962 med romanen Utflykten. Flera av hans romaner har nominerats till Augustpriset och för sin roman Dag (2008) belönades han med Sveriges Radios Romanpris.

Sök efter boken

I min läsning finns nästan alltid en längtan efter att hitta ett författarskap som jag kan få förälska mig i, vila och få tryggt återkomma i famnen på. Björn Runeborg har jag inte läst något av tidigare, och mina förväntningar på Socialdemokratiska noveller var höga. För det är en fantasieggande idé han iscensatt den gode Runeborg. Att i fiktiva historier plocka in personer som faktiskt antingen fortfarande finns på riktigt, eller åtminstone har funnits. Högaktade socialdemokratiska profiler i kärleksmöten (Kata Dahlström), liftande i USA (Olof Palme) eller på en spårvagnsfärd hem (Per Albin Hansson) – är bara några exempel. Mona Sahlin förkommer som bifigur i den sista novellen.

Boken börjar med tre noveller kring Kata Dahlström (1858-1923) och Björn Runeborgs psykologiskt finmejslade sätt att skriva får mig att till en början att tänka på novellisten Gustaf Rune Eriks (1918-1999) – som i det jag läst av honom – skriver både fängslande, bra och vemodigt om tvåsamheten. Låt vara att Runeborgs Kata Dahlström tar långt större plats än några av Eriks kanske mer undfallande kvinnor.

Ändå är det i bokens andra del, fem noveller under huvudrubriken Gestalter som den riktigt tar sig. Berättelsen ”Sprängpunkten” om Per Albin Hanssons sista spårvagnsfärd ut till hemmet i Ålsten 1946 är en stor njutning att läsa. Innan Hansson stiger av hinner han göra upp med många av sina politiska fiender och går inte alltid segrande ur striden. Som läsare kan du inte vara riktigt säker på om det Per Albin upplever när han går framåt i spårvagnen faktiskt sker, eller om han bara sitter på sin plats och drömmer. Jag vet inte heller vad det tar att åka spårvagn från centrala Stockholm ut till Ålsten. Det är nästan en feberaktig stämning i novellen, där tid och rum lite grann upphör. Som om det bara av tonen i novellen gick att känna, han har inte långt kvar att leva nu, landsfadern.

Novellen ”På väg” handlar om hur Olof Palme som ung liftar sig några mil genom USA, och mejslar man ut Palmes karaktär lika skickligt som Runeborg, känns det som om den novellen nästan skrivit sig själv. Min upplevelse av den är att den är väldigt karaktärsdriven, man hör Olof Palmes tonfall i varje stavelse av det han säger i berättelsen eller varför inte i beskrivningen:

Så gungade han när han hade löst en världsgåta, vilket tidvis kunde hända flera gånger om dagen.

”Djävulens besök” sedan är knivskarp studie i dynamiken mellan Aina och Tage Erlander sjutton år innan Tage blir statsminister. Jag gillar också novellen ”Tavlorna” där Ernst Wigforss (1881-1977) går omkring på konstutställning. Det är medarbetaren Dag Hammarskjöld (1905-1961) som bett honom gå dit för att Wigforss ensam ska kunna gå runt och tänka. Och det han funderar kring är en kommande befordran av Hammarskjöld.

Från sidan 105 och framåt tappat jag sedan intresset lite, det verkar som om Runeborg nog tyckt att det varit mer givande att skriva om dåtiden och de stötar som fanns då, än att skapa något om nutiden. Det handlar om ett självmord som inte riktigt berör eller övertygar.

Jag får se om Runeborgs författarskap blir något att återkomma till. Jag blev inte blixtförälskad, men rätt fascinerad ändå. ”Sprängpunkten” är verkligen något som står ut.

Erik Stenkula

Publicerad: 2018-12-12 00:00 / Uppdaterad: 2018-12-11 22:29

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7569

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?