Gästrecension

: Dödas kärlek
Dödas kärlek Björn Runeborg
2011
Modernista
8/10

Nedtonat och svalt om ungdom och död

Utgiven 2011
ISBN 9789186629939
Sidor 152

Om författaren

Foto: Martin RuneborgFoto: Martin Runeborg

Björn Runeborg är född 1937 i Visby. Han har studerat vid universitetet i Aberdeen och på Handelshögskolan i Stockholm. Som författare debuterade han 1962 med romanen Utflykten. Flera av hans romaner har nominerats till Augustpriset och för sin roman Dag (2008) belönades han med Sveriges Radios Romanpris.

Gästinformation

Karin Lindahl är född 1986 och har studerat estetik och litteraturvetenskap på Södertörns högskola. Nu går hon skrivarlinjen på Brunnsviks folkhögskola i Ludvika. Hon läser klassiker och nyutgiven skönlitteratur men har också ett stort intresse för film och teater och diskuterar gärna genusfrågor.

Sök efter boken

Att se sitt eget namn på en gravsten eller i en dödsannons. Att för en kort sekund känna dödens andedräkt i nacken. Det är en känsla vi alla känner igen, den där känslan av att det kunde varit vi. Det är en sådan upplevelse som drabbar huvudpersonen i Björn Runeborgs nya roman Dödas kärlek.

Ronnie Peterson är 18 år och går sista året i gymnasiet när hans namne, den legendariske racerföraren, kör ihjäl sig i Italien 1978. Händelsen blir en stor nyhet och Ronnies namn är plötsligt överallt. Han som hållit sig i bakgrunden får nu uppmärksamhet från alla håll, i skolan och i småstaden där han bor. ”Jag är inte Ronnie Peterson” upprepar han för sig själv i ett försök att fly sin person och söka sig en ny identitet.

En av dem som får upp ögonen för Ronnie är en flicka i parallellklassen, Hedvig Helander. Hennes föräldrar har två år tidigare dött i en bilolycka och nu lever hon med deras befallande röster i huvudet. I Ronnie ser hon en like och möjlig bundsförvant; han kan hjälpa henne att fortsätta det dubbla liv hon för, med ena foten i dödsriket och den andra i en vanlig vardag.

När Ronnie ärver en stor lägenhet flyttar de dit tillsammans. Hedvig dikterar reglarna: utåt sett är de ett par, men hemma lever var och en för sig. Hon vill hålla omvärlden på avstånd, få en fristad där hon fritt kan umgås med de döda.

Deras samboförhållande blir snart en snackis och sprider ringar på vattnet. Det visar sig att Hedvig har en dragningskraft på allt och alla som kommer i hennes väg och Ronnie är snart inte ensam om sin kärlek. Hans förra tjej Maria och bästa kompisen Fabian faller också för den mystiska Hedvig. Det hela utvecklas till en raffinerad och något absurd tonårssåpa av stora känslor och tvära kast. Varje gång man tror sig ha greppat de många och komplexa karaktärerna vrids allt om ett varv och nya relationsmönster uppstår.

Runeborg skriver en nedtonad och finstämd prosa och använder en miljö vi alla känner igen: den svenska småstaden. I denna realistiska kuliss öppnar han skickligt små, tysta luckor mot det magiska, men röjer inte om detta övernaturliga bryter in i diegesen, det som berättas eller bara står för skeenden på ett psykologiskt plan, i karaktärernas medvetande.

Det här är en författare som har rykte om sig att skriva kluriga böcker och Dödas kärlek är inget undantag. Trots sitt raka, lineära berättande och okonstlade språk, är det här en svårtillgänglig roman. Det vilar något lömskt över det svala tilltalet och det är just det som gör den intressant och liksom tilldragande. Här finns ett glapp mellan ett språk som är glasklart och en text som blir allt mer suddig ju längre man läser. Kanske är allt bara en ironisk vals med läsaren. Kanske är det storstilad skrivkonst. I vilket fall lyckas Björn Runeborg fånga mig som läsare.

Dödas kärlek är en stor liten roman om ungdom och kärlek. Och om dödens påtagliga närvaro i livet. Efter sig lämnar den fler frågor än svar.

Karin Lindahl

Publicerad: 2011-11-12 00:00 / Uppdaterad: 2011-11-12 00:04

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #4412

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?