Recension

: Brun flicka drömmer
Brun flicka drömmer Jacqueline Woodson
2018
Natur & Kultur
8/10

American Girl

Utgiven 2018
ISBN 9789127159266
Sidor 334
Orginaltitel Brown Girl Dreaming
Översättare Athena Farrokhzad
Först utgiven 2014

Om författaren

Jacqueline Woodson föddes 1963 i Columbus, Ohio, växte upp i Greenville, South Carolina och flyttade som sjuåring till New York, där hon fortfarande bor. Hon debuterade som författare 1990 med Last summer with Maizon. Hon är inte minst känd för sin självbiografi på vers, Brown Girl Dreaming (2014), som också blev hennes första bok att översättas till svenska. 2018 tilldelades Woodson litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, ALMA-priset.

Sök efter boken

Jag kan inte påminna mig att jag någonsin tidigare läst en självbiografi i diktform, fast när jag tänker på det låter det ju konstigt. Vad är väl minnen om inte fragment, lösryckta bilder – som dikter?

En sådan diktsamling är Brun flicka drömmer, Jaqueline Woodsons självbiografi och första bok att översättas till svenska. Det krävdes tydligen ett ALMA-pris för att få till en svensk översättning, och nu får vi väl hoppas att det är långt ifrån den sista, för hon verkar ha skrivit en hel massa spännande.

Brun flicka drömmer handlar om Woodsons uppväxt, från födseln i Ohio 1963, genom en barndom hos mormor och morfar i South Carolina och vidare till New York. Det handlar om en författardröm i vardande, men också om ett större sammanhang, en samhällelig dröm.

I Montgomery har bara sju år gått
sen Rosa Parks vägrade
lämna
sitt säte på en buss.

Jag föds med brun hud, svart hår
och vidöppna ögon.
Jag föds svart här och färgad där
och nån annanstans,
har The Freedom Singers bildat armkrok,
deras protest växer till en sång:
Djupt i mitt hjärta vet jag
att vi en dag kommer att segra.

Och nån annanstans skriver James Baldwin
om orättvisor, varje roman,
varje essä, förändrar världen.

Jag vet ännu inte vem jag kommer att bli,
vad jag kommer att säga,
hur jag kommer att säga det …

Det har inte ens gått tre år sen en brun flicka
vid namn Ruby Bridges
gick in på en skola för vita.
Beväpnade vakter omgav henne medan hundratals
vita människor spottade och kallade henne öknamn.

Hon var sex år.

Det USA där Woodson växer upp är ett land delat i svart och vitt, där segregationen bara är på väg att lösas upp och mormor föredrar att fortfarande sätta sig längst bak i bussen för att inte provocera. Det är ett land där stark religiositet samsas med en ny frihet och politisk aktivism, där hårt tuktade flätor med sidenrosetter åtminstone kan drömma om att få blomma ut i en ordentlig afro.

Mitt i allt detta får en liten flicka, innan hon ens kan skriva, en anteckningsbok med tomma sidor som bara väntar på att fyllas. En bok full av möjligheter.

Ella Andrén

Publicerad: 2018-08-10 00:00 / Uppdaterad: 2018-07-21 17:36

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7439

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?