Recension

: Framtiden
Framtiden: En illustrerad guide Jesper Rönndahl
2016
Volante
7/10

Vår framtid mellan två pärmar

Utgiven 2016
ISBN 9789188123473
Sidor 154

Om författaren

Jesper Rönndahl (f. 1979) är komiker, radiopratare och flerfaldig På Spåret-vinnare. Han är född och uppvuxen i Skåne, men bor numera i Stockholm.

Sök efter boken

Jesper Rönndahl är känd från lite allt möjligt. Han ledde radioprogrammet Institutet med vetenskapsjournalisten Karin Gyllenklev, har haft ett sommarprat, vunnit På Spåret två gånger, och nu senast ̶ skrivit en bok. Den är en humoristisk guide till framtiden, så som Jesper Rönndahl förutspår att den kommer vara. Framtiden är indelad i olika kategorier, allt från framtidens mat till det sociala livet, komplett med egengjorda illustrationer. Vetenskapskomik à la Rönndahl, helt enkelt.

Om man känner till författarens humor sedan innan, framför allt om man lyssnat på Institutet, så kommer den här boken kännas bekant. Förutsägelserna grundar sig i verklig forskning, tekniska uppfinningar eller socialt uppenbara saker, som till exempel 3D-skrivaren, eller hur många föräldrar har ett behov att ge sina barn speciella och unika namn. Därifrån sticker fantasin iväg och blir till något helt uppåt väggarna ̶ till exempel spraybar skinka, fjäderboan (en hybrid av en boaorm och en fågel) eller A. I. (artificiell idioti). Blandningen är genomgående klockren, och svår att värja sig från.

Det finns en ohämmad, nästan barnslig, entusiasm i Rönndahls bok. Det märks att världen för honom är en till stor del fascinerande plats, även om den kan vara skrämmande. Men framtidens oroligheter, som det överhängande klimathotet, känns inte lika illa efter att ha läst den här boken. Genom att lägga fram helt absurda lösningar på allvarliga problem tas udden av det hela, och ersätts med en rätt oväntad förhoppning om mänsklighetens förmåga att lösa problem.

Kanske känns konceptet väl bekant. Antagligen är detta inte en bok som komma hänga med livet ut. Men det är kanske väl mycket begärt att en humorbok ska förändra världen. Eller kanske inte. Om man gillar konceptet vetenskapshumor så kommer den få dig att skratta. Och det är väl det som är själva poängen.

Sofie Eliasson

Publicerad: 2017-05-04 00:00 / Uppdaterad: 2017-05-02 17:39

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6931

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?