Recension

: Alfa och Omega
Alfa och Omega Oskar Källner
2017
Fafner förlag
9/10

Framtidskänslor

Utgiven 2017
ISBN 9789198226751
Sidor 264

Om författaren

Oskar Källner föddes 1978 i Jönköping. Han är författare och översättare. Han driver också Fafner Förlag som specialiserat sig på fantasy och science fiction. 2011 debuterade Oskar med Drakhornet, första delen i en fantasyserie satt i det tidiga 1800-talets Sverige. Andra boken i serien, Skogens hjärta, släpptes senare samma år.

Sök efter boken

Alfa och Omega är en novellsamling med science fiction och fantasyhistorier. Författaren Oskar Källner har jag bara läst en novell av tidigare (i science fiction-antologin Bortom portalen). Den tyckte jag var utmärkt. Samma novell, ”Jormungand”, återfinns som en av de sju novellerna i den här samlingen.

Samlingens första novell, ”Vid världens ände”, är en liten dystopisk science fiction-historia som kretsar kring familjerelationer och känslor på olika vis. Bland ingredienserna återfinns också extremt hungriga nanorobotar, ljusskulpturer och rymdfart. Jag är osäker på om jag gillade slutet av historien, men i övrigt tycker jag den var finstämd. Extra plus för beskrivningen av ljusskulpterandet.

Kärlekshistorien ”Tills tiden skiljer oss åt” är en riktigt space opera, en av mina favoritgenrer. I det närmaste oändliga tidsspann, artificiell intelligens, tidsresor, längtan och en smula kvantskum är huvudingredienserna. Att Källner hinner med hela den här historien i en novell på omkring sextio sidor är imponerande. Hanterandet av de vanligaste tidsreseparadoxerna är också snyggt skött. Hur långt kan man komma när man i sin desperation och maktlöshet sträcker sig efter ett halmstrå? I det här novellen mycket, mycket långt på alla vis.

Den tredje novellen, ”Jormungand” har jag skrivit om tidigare, men är kortfattat en välskriven Chtulhu-historia som utspelar sig på ett statligt verk i Sverige. Det märks att Källner är väl bevandrad i Chtulhu-mytologin med allt vad det innebär av uråldrig ondska och mystiska platser.

”Memento Mori” är förvånansvärt mörk för att vara en superhjälte/superskurksaga. Att den utspelar sig i Malmö är lite kul, inte den stad man oftast tänker på när hjältar med flygförmåga dyker upp. Både stämningen och världsbyggandet är av hög klass. En sorglig saga om manlighet, medberoende, hämnd, hävdelsebehov och de ljusskyggare delarna av det mänskliga psyket.

”En sista kyss farväl” är ännu en kärlekshistoria som handlar om tid. Ett kanske inte så efterfrågat återseende, ojämnt åldrande, övergivenhet och rymdresor. En omfångsrik historia på knappt tio sidor.

Den näst sista novellen, ”Stockholms drottning”, är min favorit. Fantasy i Stockholmsmiljö med drakar, alver, troll och andra klassiska sagofigurer. Att en klan drakar bor i teatern Göta Lejon på söder och att Globen är invaderad av någon slags formlös ondska är ganska spännande på något vis. Jag gillade hela den här underdogberättelsen, äventyr, vänskap, svek, grymhet och en hel del annat ryms här. Men jag tycker att kostymen känns lite trång, här finns material och uppslag till minst en roman. Jag skulle gärna läsa mer och längre berättelser om den här versionen av Stockholm.

Den avslutande novellen, ”Gamma”, är en sidohistoria till ”Tills tiden skiljer oss åt”, men utspelar sig så långt efteråt att universum har hunnit kallna. Två vinddrivna existenser flyr det (förhoppningsvis) sista kriget. Efter många år av resande i ett dött och tomt universum gör en av dem en upptäckt som förändrar allt.

Jag tycker att Oskar Källner håller ovanligt hög klass bland de svenska fantasy- och science fiction-författarna. Ofta känns den här sortens litteratur på svenska ganska ofärdig och dåligt redigerad men här är både berättarteknik och uppfinningsrikedom på plats. Jag rekommenderar definitivt en genomläsning av den här novellsamlingen. Källner driver själv Fafner förlag som givit ut den här boken, ett bevis på att egenutgivna böcker kan hålla samma (eller högre) klass som böcker från de stora förlagen.

Joel Bergling

Publicerad: 2017-03-20 00:00 / Uppdaterad: 2017-03-20 01:03

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6881

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?