Recension

: Om livets mening
Om livets mening Merete Mazzarella
2017
Schildts & Söderströms
6/10

Essäer om livets mening

Utgiven 2017
ISBN 9789515241405
Sidor 225

Om författaren

Fotograf: Lorna Bartram

Merete Mazzarella är född 1945 i Helsingfors och var professor vid avdelningen för nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. Hon medverkar som kritiker och kolumnist i bland annat Dagens Nyheter och i finlandssvenska tidningar. Som författare debuterade Mazzarella 1979 med Först sålde de pianot, den första i en lång rad självbiografiska böcker. Hon har också skrivit böcker om bland andra Agnes von Krusenstjerna, Fredrika Runeberg, Zacharias Topelius, Mary Shelley och Eyvind Johnson. Hon är en av Svenskfinlands främsta essäister.

Sök efter boken

Hur ofta funderar du över de stora frågorna i livet? Merete Mazzarella tror att vi tänker mer på livets mening än vad vi vill erkänna men har i samtal med vänner upptäckt att många blir generade när ämnet kommer upp. Kanske beror detta på att vi inte riktigt vet hur vi ska närma oss dessa frågor. I essäboken Om livets mening ger oss Mazzarella en knuff i rätt riktning. Hon börjar med att poängtera att det är ganska meningslöst att tala om en allmän livsmening i stil med en gudomlig plan som löser ens problem en gång för alla.

I stället handlar det uttryckligen om den livsmening som varje enskild människa måste skapa sig genom att medvetet reflekterande förhålla sig till sitt liv som helhet med alla dess tankar, känslor, relationer, projekt och ambitioner.

Om livets mening består av åtta essäer där Mazzarella kretsar kring några av de fundamentala frågorna i våra liv. Det handlar bland annat om vår världsbild, om slumpen, det onda, förlåtelse, sorg etc. Mazzarella skriver underhållande om svåra ämnen och illustrerar sin text med anekdoter ur det egna livet, skönlitterära episoder och karaktärer, myter, forskningsresultat, lärda citat och mycket mer. Här finns garanterat något för alla och jag tappar snart räkningen på hur många ställen i texten jag markerat med de där praktiska små färggranna lapparna som är speciellt avsedda för detta ändamål. Här är ett sådant.

När människor väl tagit ställning i en fråga är de benägna att bara ta in information som bekräftar deras åsikt. Och vidare: det är inte bara ens värderingar som påverkar ens handlingar utan också ens handlingar som påverkar ens värderingar. Den som har börjat förfölja – eller döda – andra människor blir mer och mer styrkt i sitt hat mot dem de förföljer eller dödar.

Mazzarella är påläst, klok och spirituell men jag saknar tempoväxlingar och pauser. Jag önskar också att hon ibland kunde ha dröjt sig kvar vid en fråga lite längre, strukit några av sina referenser och istället lämnat mer plats för egna reflektioner. Nu får jag upprepade gånger känslan av att nudda vid något riktigt intressant som jag tyvärr inte hinner utforska innan texten hastar iväg igen, med mig i släptåg.  Möjligen kan mitt intryck ha blivit lidande av att jag läste alla essäerna i ett svep. Essäerna i Om livets mening förtjänar att läsas var och en för sig, men läs dem gärna tillsammans med någon annan. Mazzarellas prosa gör högläsningen till en njutning och här finns mycket att diskutera. Hur skulle vi reagera om vi försattes i en situation som krävde att vi gjorde ett svårt moraliskt val? Vad menade egentligen Friedrich Nietzsche med begreppet ”amor fati”? Läser du essäerna i din ensamhet går det förstås utmärkt väl att diskutera dem med författaren. Det är svårt att hitta en samtalspartner som är mer kultiverad och välformulerad än Mazzarella. Men jag håller inte med henne om allt. Särskilt inte att Sonja, i Brott och straff av Fjodor Dostojevskij, skulle vara misslyckad som karaktär. Tvärtom.

I den sista essän, ”(credo)”, redovisar Mazzarella några av de teser som hon själv följer i sitt liv. Vi får bland annat veta att hon tror på: vänskap, konversation, hoppet, på att undvika bitterhet och på vardagen. Medan jag läser tänker jag att de flesta nog skulle må bra av att göra en liknande skrivövning. Genom att med jämna mellanrum försöka granska de sanningar som styr våra liv kan vi kanske undvika att leva det på autopilot. Det var bättre förr är ett credo som många bär på idag. En annan populär sanning verkar vara att alla samhällsproblem beror på att vi tagit emot för många invandrare. Vilka av dina credon vill du ha kvar och vilka behöver bytas ut? Frågorna som Mazzarella ställer i Om livets mening kan hjälpa dig att komma igång med ett sådant tankearbete.

Elisabeth Lahti Davidsson

Publicerad: 2017-03-19 00:00 / Uppdaterad: 2017-03-18 20:42

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6880

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?