Recension

: Naturligt snygg
Naturligt snygg: Så gör du en grön skönhetsdetox Hannah Sjöström
2016
Bonnier fakta
7/10

Ekologisk lyx och flärd

Utgiven 2016
ISBN 9789174245455
Sidor 142

Om författaren

HannahSjostrom_foto_Nicolina_Knapp
Foto: Nicolina Knapp

Hannah Sjöström (född 1972) är journalist och bloggare med inriktning på naturlig skönhetsvård. Naturligt snygg (2016) är hennes debut som författare.

Sök efter boken

Jag är inte, och har aldrig varit, någon storkonsument av smink och skönhetsprodukter. När jag läste miljövetenskap nyligen var det några kursare som gjorde ett grupparbete om smink och skönhetsprodukter. När de presenterade sitt arbete minns jag att jag tänkte att det är en himmelens tur att jag alltid varit så slö angående det där extra piffet. Allt man smörjer in sig med måste kroppen ta hand om på något sätt, och det som sköljs bort måste våra redan hårt belastade reningssystem ta hand om. Och det blir allt i allt ganska stora mängder plaster och hormonstörande ämnen att ta hand om både för våra kroppar och för naturen runtomkring.

Att använda så få skönhetsprodukter som möjligt är sannolikt det bästa tipset för en grön skönhetsdetox. Har du exempelvis torra ben som kräver stora mängder hudkräm? Testa att sluta helt och hållet. Min erfarenhet av detta är att huden blir plågsamt torr ett tag men sedan reglerar den sig själv utan krämer.

”Hur många produkter använder du på en dag?” frågar Hannah Sjöström i Naturligt snygg:

Precis som många för ”dagbok” när de detoxar insidan eller följer en diet, kan det vara kul att skriva upp hur många och vilka produkter du använder under en dag. Färre än fem? Grattis, du är redan en miljövän. Fler än tolv? Här kan det behövas en detox, och här kan vi behöva se över ingredienserna.

Den springande punkten i miljövänlighet är nästan alltid less is more, men den här boken är nog främst för dem som inte vill offra något i badrumsskåpet utan gärna lyxar till det med extra allt. Här presenteras steg för steg hur man i tur och ordning byter ut alla sina produkter mot mer miljövänliga varianter. Hannah Sjöström rekommenderar att man tar det i små steg, annars kan omställningen bli för svår. Ekologiska produkter fungerar ofta på ett annat sätt än de konventionella. Omställningen till ekologiskt schampo kan till exempelvis vara svår. Själv tycker jag att alla varianter jag testat gör att det känns som att jag tvättat håret i diskmedel och jag har därför gett upp. Hannah Sjöström ger mig en uppsträckning:

Så om ett eko-schampo inte ”funkar” är det oftast för att du har testat för kort tid. Ha tålamod. Mitt tips är att köpa en billigare variant av ekologiskt schampo, bit ihop en månad och sedan kommer du att både märka och känna skillnad.

Ja, kanske? Eller så hoppar jag på trenden med No Poo som presenteras några sidor senare, metoden där man helt enkelt skippar schampot och bara använder balsam.

Summa summarum är Hannah Sjöströms genomgång av badrumsskåpet gedigen och jag blir inspirerad att ta tag i mitt eget. Jag blir också sugen på att testa alldeles nya produkter som jag aldrig haft behov av, och det var kanske inte riktigt meningen?

Cecilia Bergman

Publicerad: 2016-07-13 00:00 / Uppdaterad: 2016-07-09 23:02

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6613

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?