Recension

: The Silicon Valley of dreams
The Silicon Valley of dreams David Naguib Pellow
2003
New York University Press
7/10

Datorindustrins baksida

Utgiven 2003
ISBN 0814767109
Sidor 301
Språk Engelska
Medförfattare Lisa Sun-Hee Park

Om författaren

David Naguib Pellow och Lisa Sun-Hee Park är professorer vid Ethnic Studies Dept, University of California, USA.

Sök efter boken

Om du läser detta sitter du helt visst bänkad framför en dator. Kanske privat, kanske jobbets eller skolans. Men har du någonsin funderat på var datorn egentligen kommer ifrån? Det vill säga, vem som har satt ihop den? Och hur det arbetet har gått till? Sannolikt har du väl inte det.

Nu har du i alla fall chansen att göra det. Och lära dig mer om det kan du göra genom att läsa den här boken. I The Silicon Valley of dreams skriver författarna om hur produktionen av våra datorer har gått till i Silicon Valley i USA. Numera är ju stora delar av produktionen utlokaliserad till andra, låglöneländer i Syd. Men under många år var Silicon Valley datorindustrins hjärta.

Det har också lett till en betydande miljöförstöring i området. För om du trodde att ”informationssamhället” och datoråldern skulle vara befriad från miljöproblem så har du totalt fel. För att tillverka en dator krävs det väldigt många högeligen giftiga kemikalier – allt från behandling av insatsprodukter till att se till att exempelvis kretskortstillverkning sker i absolut rena lokaler. Kemikalierna har företagen dock många gånger struntat i att ta hand om.

Vad värre är; arbetarna som har satt ihop datorerna har sällan eller aldrig fått någon information om hur farliga kemikalierna verkligen är. Många lider idag svårt av sviterna efter omfattande arbetsskador, och har få möjligheter att jobba vidare. Det här är något som den amerikanska fackföreningen först sent fick upp ögonen för, vilket också lett till att få arbetare i branschen någonsin varit fackligt organiserade.

Det finns ett tydligt etniskt- och genusmönster här; det är kvinnor, framförallt invandrarkvinnor, som har stått vid det löpande bandet, eller använt sig av de farliga kemikalierna. Det är därför främst de som idag får ta smällen av arbetsskadorna.

Idag har som sagt den mesta produktionen flyttat till låglöneländer ibland annat Sydostasien. Här är arbetsvillkoren om möjligt ännu sämre än de var i USA. Vilka arbetsskador och miljöproblem kan vi förvänta oss att se om en tio-tjugo år? Silicon Valley visar upp ett troligt exempel. Det är dock något vi kan förändra om vi vill. Om vi inte bara tvår våra händer och håller käften, utan ställer krav på företagen som tillverkar de produkter vi köper.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-09-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-12-06 01:35

Kategori: Recension | Recension: #912

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?