Recension

: Västmanland
Västmanland Sven Olov Karlsson
2015
Natur & Kultur
9/10

”Nej, Västmanland var det alls inget särskilt med”

Utgiven 2015
ISBN 9789127142770
Sidor 189

Om författaren

Sven Olov Karlsson är född 1971 och uppvuxen utanför Norberg i Västmanland och återkommer ofta till Västmanland i sina böcker. Han har gått skrivarlinjen vid Tärna Folkhögskola och reportagelinjen vid Jakobsbergs folkhögskola. Han debuterade med Italienaren 2003 och har sedan dess gett ut fler romaner.

Sök efter boken

Jag är född och uppvuxen i en by i Västmanland. En snökaosig jul när jag pluggade på annan ort och skulle resa hem till familjen fastnade mitt tåg i Örebro. Min hemort är så liten att man inte kan åka dit med tåg utan man får åka till Dalarna och bli hämtad med bil där. Väl på den försenade ersättningsbussen funderade jag över vilken ort som låg på bäst avstånd för att ringa och meddela att det var dags att åka till stationen och hämta mig. Jag kom inte på en enda ort som låg mellan Örebro och min hemort. Precis så anonymt och intetsägande är Västmanland. Att komma från Västmanland är inte direkt identitetsskapande. Numera när folk frågar varifrån jag kommer så brukar jag säga att jag kommer från Bergslagen. Västmanland är som ett enda stort ingenting och ingen får några associationer. Sven Olov Karlsson lyckas med konststycket att ge Västmanland en identitet och mig som västmanlänning att känna att ja, jo, det där kanske är något som förenar oss västmanlänningar ändå.

För människorna här definierades främst genom allt de inte var. De var inte frejdigt storsvenska eller folkdräktsstiliga som dalmasarna. Inte bildade och hövligt självsäkra som de lärda upplänningarna. Inte ironiskt gnälliga som närkingarna. Inte grovhugget glada som värmlänningarna. Inte spydigt världsvana som stockholmsjävlarna.

Nej, Västmanland var det alls inget särskilt med. Precis detta var det speciella, som var folkets stolthet att akta och vårda.

Platsen spelar huvudrollen i den här novellsamlingen där varje västmanländsk ort får en egen novell. Upptakten till samlingen är ett förord där Västmanlands historia berättas i en förtrollande vacker sagoform. Om slit och släp för att få ihop till brödfödan. Om hur hela innanmätet exploaterats i gruvnäringen. Om hur allt plötsligt bara tar stopp och står still och hela länet står där alldeles rådvillt och undrar vad som hände. Undrar vart det bär av nu?

Novellerna som följer utspelar sig företrädesvis i nutid, med lukt och spår av den stora skogsbranden 2014. Branden som stal avskildheten som sökts mellan trädridåerna. Trädridåerna som agerar både vän och fiende, i novellen ”Byanätet” råkar en erfaren skogshuggare ut för en svår olycka när han skall röja skog för att göra det möjligt att gräva ned det så nödvändiga bredbandsnätet. I novellen ”Butiksdöden” möter vi en näringsidkare som får kombinera ett flertal verksamheter på sin f-skattsedel för att få det att gå runt. Kiropraktik, samtalsterapi och tatueringar i samma lokal, vad gör man inte för att få ihop till hyra och mat? Så blir landsbygdsproblematiken tydlig, vad skall man egentligen leva av när allt lagt ned och alla flyttat till storstaden? Men man får inte ge upp, i novellen ”Bildernas klagan” möter vi författaren som gör ett slags konstverk i excelformat över sina refuseringsbrev.

Allt i allt blir det en både vacker och dråplig berättelse om en plats som fortsätter värna sin stolthet över att vara en plats som det just inte är något särskilt med.

Cecilia Bergman

Publicerad: 2015-11-17 00:00 / Uppdaterad: 2015-11-16 18:31

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6349

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?