Recension

: Teorier på 30 sekunder
Teorier på 30 sekunder: De 50 mest tankeväckande vetenskapliga teorierna, var och en förklarad på en halv minut Paul Parsons (red.)
2015
Tukan förlag
7/10

Genväg till naturvetenskaplig allmänbildning

Utgiven 2015
ISBN 9789176170724
Sidor 160
Orginaltitel 30-second Theories: The 50 Most Thought-provoking Theories in Science
Översättare Christian Thurban
Först utgiven 2009
Medförfattare Jim Al-Khalili, Susan Blackmore, Michael Brooks, John Gribbin, Christian Jarret, Robert Matthews, Bill McGuire, Martin Rees, Mark Ridley

Sök efter boken

Teorier på 30 sekunder är som en liten naturvetenskaplig uppslagsbok och fungerar precis som titeln antyder. Varje teori får ett uppslag med lite blandad text och bild, och detta tar ca en halv minut att ögna igenom. Lägg på en halv minut till så hinner du läsa ordentligt.

Boken är indelad i sju avdelningar för var sitt ämnesområde. Makrokosmos, mikrokosmos, människans utveckling, kroppen och medvetandet, jorden, universum och vetenskap. Varje avdelning innehåller ca sju teorier samt ett miniporträtt av en person som haft betydelse inom området. Vi får också en liten ordlista inför varje ämnesområde som innehåller de ord vi bör känna till för att förstå de olika teorierna som presenteras.

Förordet är skrivet av Martin Rees, professor i kosmologi och astrofysik vid universitetet i Cambridge. Rees har en diger vetenskaplig meritlista och har även gjort tv-program och skrivit böcker om vetenskap för att sprida kunskap till en intresserad allmänhet. Han poängterar hur viktigt det är att allmänheten har kännedom om de vetenskapliga aspekterna av vår tillvaro. Det kan hjälpa oss fatta beslut i viktiga frågor som berör oss alla. Politik, miljö och ekonomi är väl de mest uppenbara exemplen.

I slutet av boken presenteras de individuella skribenterna som bidragit med 30-sekunders-texter. Alla har gedigen akademisk kunskap inom sina respektive områden samt erfarenhet av att skriva populärvetenskapliga texter. Det märks, för det är nog lättare sagt än gjort att skala ned komplexa teorier till endast ett tiotal rader.

Det här är verkligen en trevlig liten bok. Eftersom den tar med teorier alltifrån kvantmekanik och multiversum till alternativmedicin och global uppvärmning, så har den något för alla. Förutom de givna, som Stephen Hawking, Albert Einstein och Richard Feynman, bjuds det också på ett porträtt av den vetenskapliga doldisen James Lovelock. Lovelock har kört sitt eget race, och är av de få fristående forskarna i vår tid. Gaiahypotesen är hans mest berömda teori. Den går ut på att jorden reglerar sig själv. Som en egen organism. Intressant, och naturligtvis även ganska ifrågasatt.

Man kanske inte helt behöver förstå alla dessa teorier, men det kan vara skönt att ha ett hum om vad det handlar om eftersom det ofta refereras till dessa i olika sammanhang. Det är väl där den här boken fyller sin funktion. Nästa gång det skämtas om Schrödingers katt eller pratas om internetmem så är läsaren av den här boken med i matchen.

Kari Kapla

Publicerad: 2015-05-14 00:00 / Uppdaterad: 2015-05-11 14:58

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6120

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?