Recension

: Räkna med Simpsons
Räkna med Simpsons Simon Singh
2014
Leopard förlag
6/10

Trevligt nörderi

Utgiven 2014
ISBN 978917343478
Sidor 248
Orginaltitel Simpsons and their mathematical secrets
Översättare Göran Grio

Om författaren

Simon-Singh- foto leopard förlag
Foto: Leopard förlag

Simon Singh är brittisk författare, tv-producent och vetenskapsjournalist och har doktorerat i partikelfysik. Mest känd är han för boken Fermats Gåta, men han har även publicerat The Code Book, om chiffrering och dechiffrering genom historien, Big Bang och Salvekvick och kvacksalveri tillsammans med Edzard Ernst.

Sök efter boken

Att The Simpsons är smart humor är kanske inte någon nyhet. Men riktigt hur smart serien är har jag inte fattat förrän jag läste den här trevliga matteboken. Det visar sig nämligen att flera av manusförfattarna har högre examen i ämnen som matematik, fysik och datavetenskap. Dessa herrar (ja, det är bara män) har roat sig med att bygga in avancerad matematisk humor och matematiska referenser i episoderna. I vissa episoder är matematik, och i vissa fall fysik, en del av själva handlingen. I vissa episoder förekommer matematiska referenser i detaljer som skymtar förbi, ämnade för den matematiskt intresserade tittaren. Räkna med Simpsons går igenom den bästa mattehumorn och förklarar för den mer humanistiskt lagda tittaren varför den är rolig.

Lisa är ju normalt den smarta i familjen, men det händer att även Homer får en och annan geniknäpp. Han löser Fermats gåta (nästan i alla fall), pratar med Stephen Hawking om att universum är format som en munk (vilket det är enligt vissa matematiska teorier) och bevisar med hjälp av matematisk analys att Gud inte finns.

Här finns många små berättelser om olika matematiska teorem, ekvationer och tal med speciella egenskaper. Simon Singh presenterar också flera intressanta matematikers levnadsöden på ett piggt sätt. Här finns inga krångligheter, alla läsare kan uppskatta matematikens tjusning när den är så trevligt inramad. Det blir roligt att följa med i teorierna när Singh går igenom dem via familjen Simpson.

Mattehumor ja. Varje del i boken avslutas med en liten tenta. Ett test som består av matematiska skämt där man ska betygsätta sig själv utifrån hur mycket man skrattar. Det börjar med enkla skämt som: ”-Vad säger världens minsta anka? -Kvark kvark”, för att i sista tentan ha avancerat till: ”-Vad står ”B” i Benoit B. Mandelbrot för? – Benoit B. Mandelbrot”. Faktiskt ganska kul i all sin fånighet.

När nu The Simpsons blev en sådan succé ville Fox Network att Matt Groenig, seriens skapare, skulle göra en systerserie. Han tog med sig manusförfattaren och mattenörden David S. Cohen och tillsammans skapade de Futurama. Eftersom Futurama är en science fiction-serie är den ju ett eldorado av möjligheter till naturvetenskaplig humor. De rekryterade flera manusförfattare med bakgrund inom matematik, fysik och datavetenskap och gick all in på humor riktad till naturvetare och science fiction-entusiaster. Futurama får det sista kapitlet i den här boken. Singh har hållit det ganska kort eftersom det är lite av ett sidospår med alla fysik- och dataskämt. Fokus i den här boken ligger ju på matematik.

Jag läser den här boken ganska snabbt. Singh är bra på att hålla intresset uppe, och han dröjer inte för länge vid invecklade resonemang. Läsaren får precis så mycket information som behövs för att förstå finessen med de matematiska klurigheter som poppar upp i The Simpsons. Så för den som vill lära sig lite lagom mycket om primtal, Fermats gåta, möbiusband och oändligheten är det här ett bra val av bok. Den är naturligtvis också kul att läsa för den som bara råkar gilla The Simpsons. Det är verkligen en smart serie i ordets rätta bemärkelse.

Kari Kapla

Publicerad: 2014-12-18 00:00 / Uppdaterad: 2014-12-17 22:29

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5957

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?