Recension

: Torskarnas pride-parad
Torskarnas pride-parad Sara Hansson
2014
Galago
8/10

”Vad skönt att allas rätt att få en vinare uppkörd i fittan går före nåt slags kommunistisk totalitär idé om att det per definition är ett övergrepp!”

Utgiven 2014
ISBN 9789170378096
Sidor 116

Om författaren

Sara Hansson är född 1986 och bor i Malmö. Hon jobbar som illustratör och serietecknare och hennes verk kan beskådas i bland annat Arbetaren, Bang, Ordfront Magasin, Ottar och Magasinet Arena. Hon debuterade i bokform 2009 med serienovellen Den hemliga kroppen. 2011 kom serieromanen Vi håller på med en viktig grej och 2014 Torskarnas pride-parad.

Sök efter boken

Kan man sälja en graviditet? Vad är egentligen politiskt våld? Är det en rättighet att få skaffa barn (om man har råd)? Att köpa sex? Och vad är det som är så jävla farligt med att vara ett ”offer”?

Det hör till frågorna som ställs i Sara Hanssons seriealbum Torskarnas pride-parad, en vass och inte så lite dråplig uppgörelse med marknadsliberalismen och patriarkatet. Hade inte så mycket i den känts så bekant hade jag tyckt att den var smått revolutionerande.

Det är knepigt, det där. Ja, feministiska, politiska serier har blivit en egen genre. Välförtjänt. Ja, Hanssons blandning av längre och kortare tecknade serier varvade med olika typer av kollage och med broderier för tankarna till bland andra Liv Strömqvist, Nanna Johansson och Lotta Sjöberg. Allesammans är jättebra, så det kan man ju knappast beklaga, egentligen.

Av idéinnehållet i Torskarnas pride-parad är stora delar, bland annat om handeln med kroppar och det där märkliga tabut kring begreppet offer, hämtade från Kajsa Ekis Ekmans briljanta Varat och varan. Prostitution, surrogatmödraskap och den delade människan. Vilket väl också är helt okej – få böcker förtjänar att populariseras och utvecklas i olika former lika mycket som den, tycker jag.

Och Hansson gör det bra. Hon hittar vardagliga, vanliga, helt galna exempel. Som när den nyligen avlidne Kristian Gidlund beskrivs med att han ”var inget offer. Han var en hjälte” – ”Hjälte och offer. Deal with it” – när liberala debattörer påstår att förortsorganiseringen/vänstern/feminsmen gör förortsborna/de arbetslösa/traffickingoffren till offer – ”Man bara: Ser jag ut som Harry Potter? Myllrar det fram en massa hallickar och torskar och styr upp en världsomspännande människohandel bara för att jag SÄGER HÖGT att den existerar?” – eller när tingsrätten frikänner anklagade för en gruppvåldtäkt och konstaterar att offret visserligen är trovärdig när hon säger att hon försökte hålla ihop benen och hindra dem från att föra upp en vinflaska i henne, men att det kan ha uppfattats som bara blyghet.

- Vad skönt att allas rätt att få en vinare uppkörd fittan går före nåt slags kommunistisk totalitär idé om att det per definition är ett övergrepp!

- Ja precis! Det är viktigt att alla får välja själva om dom vill bli gruppvåldtagna med en flaska Castillo de Gredos!

Ärligt talat så är det jävligt skrämmande. Hur hamnade vi i ett politiskt klimat där ”rätten” att välja själv hur våldet man utsätts för KÄNNS, är viktigare än att slippa utsättas för våld in the first place??????????

Hansson är på en gång brutalt träffsäker och tokrolig. Kanske inte på prick varenda sida, en lite uppstramande redigering hade nog albumet tjänat på, men det finns en skön energi även när hon mest bara ångar på. Hennes alter ego i albumet besitter helt enkelt den där orken att bli förbannad, att ta debatten. Att orka skratta åt eländet.

Hade man kunnat ge bort sådan energi i julklapp hade den stått högst upp på i alla fall min önskelista.

Ella Andrén

Publicerad: 2015-01-06 00:00 / Uppdaterad: 2015-01-07 09:25

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5980

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?