Recension

: Vanmakt
Vanmakt Thomas Erikson
2013
Damm
6/10

Maktspel och diplomati

Utgiven 2013
ISBN 9789173517942
Sidor 439

Om författaren

thomas_erikson3
Foto: Lars Trangius

Thomas Erikson är ledarskapscoach och konsult med inriktning på beteendevetenskap. Han arbetar med ledningsgrupper och chefer inom svenskt och internationellt näringsliv om dagarna och skriver kriminalromaner om nätterna. Thomas bor utanför Stockholm med sambo och fem tonåringar. Han debuterade 2011 med Bländverk.

Sök efter boken

Alex King är en elegant fransman boende i Stockholms innerstad. Han är också beteendevetaren som gång på gång dras in i polisens arbete. I denna tredje roman om karln har han varit ihop med sin polis Nina i drygt ett år. Förhållandet knakar och den vanligtvis så analyserande och smarta King står handfallen. Däremot halkar han i sitt trapphus in i ett kidnappningsdrama. Grannarna, en brittisk diplomatfamilj, har fått sin lilla pojke kidnappad. När bebisen några timmar senare dyker upp på ambassaden är lättnaden stor. Dock försvinner han igen bara ett par dagar senare, liksom familjens barnflicka. Dessutom försvinner familjens tonårsdotter. Vem är det som för bort familjemedlemmarna för att sedan lämna tillbaka dem? Någon som inte skyr några medel. En människa som vill demonstrera sin makt.

Polisen har inga spår, men med hjälp av beteendevetaren Alex King börjar de nysta i en härva som heter duga. Familjehemligheter blottas, hopp vänds till förtvivlan och tillbaka igen. Just när utredningen verkar vara på rätt spår händer något som gör att allting skakas om. Som läsare får vi stifta bekantskap med ett par av småskurkarna, men det står tidigt klart att dessa bara är underhuggare som går någon annans smutsiga ärenden. Vems vet de inte ens själva.

Det är en rasande spännande historia som bit för bit blottar misär och osämja på alla samhällets nivåer. Diplomaten William Smythe må ha ett toppjobb, men vad hjälper det när hans familj slits sönder av kidnappningar och inre stridigheter. Vår hjälte Alex King må vara aningen självgod, men han har en förmåga att läsa av människor. Hans analytiska förmåga ger berättelsen skarphet och djup. Det är spännande att läsa om hur en beteendevetare arbetar. Inte mycket undgår Alex Kings blick. Det som gör honom mänsklig är faktiskt hans oförmåga att sköta om sin egen relation med polisen Nina. I denna bok får vi dessutom reda på mer om hans bakgrund och familjerelationer, något som författaren tidigare varit sparsam med att förmedla.

Vanmakt handlar om drivkrafter. Varför gör människor som de gör i olika situationer? Vanmakt är dessutom en thriller om makt som lockar, berusar och får vissa att gå över gränsen.

Det här är även en inblick i den vanligtvis rätt hemliga ambassadvärlden med allt vad det innebär av hotbilder och terrorism.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2014-03-19 00:00 / Uppdaterad: 2014-03-18 22:16

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5601

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?