Recension

: Queering Sápmi
Queering Sápmi: Samiska berättelser bortanför normen Sara Lindquist & Elfrida Bergman
2013
Qub förlag
10/10

Queering Sápmi

Utgiven 2013
ISBN 97889198128208
Sidor 315
Språk Finns på svenska, engelska, nordsamiska, finska, norska och snart även på sydsamiska

Om författaren

Queering Sápmi är ett projekt som drivs av fotografen Sara Lindquist och kulturanalytikern Elfrida Bergman. Tillsammans driver de även förlaget Qub förlag.

Mer information om projektet finns på queeringsapmi.com

Sök efter boken

Det här är inte en bok, det här är ett politiskt och aktivistiskt projekt som samtidigt är en vacker konstupplevelse och en superfin fotobok. Alla skolor borde köpa in Queering Sápmi och dela ut den gratis till sina elever och lärare! Eller åtminstone borde det finnas en handfull exemplar på samtliga bibliotek. Inte bara för att det är en väldigt välgjord och snygg bok att beröras av som läsare, utan för att nästan alla medverkande i boken återkommer till olika yttre faktorer som hjälpt dem och stöttat dem till att förstå sina HBTQ-identiteter och ta bort lite av ensamheten det inneburit att inte veta vem en är i en miljö där ingen (öppet) är som en själv. Olika fyrtorn har hjälpt dem att guida sig igenom det mörker och det helvete som livet, och framför allt ungdomen, kan vara om en är normbrytande. Dessa olika ljuspunkter i mörkret har varit filmen Fucking Åmål, Qruiser, en homosexuell vän som vågat komma ut, en mormor som skickar en kasse med läppstift till en.

Som Ana, en av de medverkande i boken, säger:

”…förut, när jag var ung och vilsen, hade jag behövt någon där som stöd.”

Jag är övertygad om att Queering Sápmi kan vara det stödet.

På de 315 sidorna får läsaren en inblick i många olika livsöden, komma ut-berättelser, exempel på normbrytande och dess konsekvenser, både positiva och negativa. Och det är starkt att läsa om unga människor som vågar berätta om hur de själva vågat eller inte vågat vara de personer som de är på platser där smala jeans eller en ovanligt kort eller lång frisyr är nog för att bli utstött och mobbad och hånad. Det finns otroligt vardagliga och positiva berättelser om hur det är att vara same och att att identifiera sig som queer som blandas med problemen det innebär att vara del av två olika minoriteter.

Gemensamt för alla berättelser är att alla medverkande värderar sin samiska identitet oerhört högt, de vill vara en del av sitt samiska ursprung. Men Sápmi är en koloniserad plats som tvångskristnats av både Sverige och Ryssland och det hintas genom hela boken att den historien skulle kunna vara en del i att den samiska identiteten blivit så full av dogmer kring hur en riktig same är. Projektets fantastiska initiativtagare Elfrida Bergman och Sara Lindquist navigerar bra kring dessa frågor och låter de medverkande själva diskutera detta, det finns inga förenklande ovanifrånperspektiv utan enbart ödmjukhet från författarnas sida. Dubbelheten i den samiska kulturen verkar oerhört komplex, å ena sidan finns det utrymme för fysiska och vanligtvis manligt könade yrkesroller för kvinnor, där den svenska jämställdheten ligger långt efter, å andra sidan finns det inte plats för att bli kär i vem som helst eller se ut hur som helst. Issát är en av de som problematiserar detta på ett bra sätt: är det machokulturen som finns inom alla kulturer i de nordiska länderna som ställer till det, är det något specifikt samiskt, eller är det fördomsfullhet mot det avvikande som väger tyngst och inte specifikt homofobin?

Styrkan i boken är att den handlar om identitet och dess betydelse för jaget.

Finns det inga problem med boken då? Efter ett tag blir sakligheten i boken nästan jobbig. Hur kan alla vara så förlåtande, så modiga, så analyserande? Är det ingen som är bitter, är det ingen som är rädd? Mycket av all ångest berättas det enbart om i dåtid. Jag är själv fortfarande ledsen och rädd när jag tänker på hur jag vuxit upp på en plats där normbrytande inte bara innebar ett utanförskap utan också en påtaglig risk att bli utsatt för våld. Och att det pågår där fortfarande för ännu en generation. Är det inte en risk i att samtliga medverkande är FÖR bra förebilder? Som i Bullen-filmerna där alla fick rådet att prata om det. Jamen vi som inte vågar då? Vi som inte är starka och har skinn på näsan?

Men så kommer kapitlet ”De tystade” ungefär hälften in i boken, ovanför kapitlets titel står det med svart märkpenna: ”VÄNTA LITE!”. Och där är det första namnet på den som berättar övertejpat med silvertejp. På förlagets hemsida finns boken dessutom till försäljning för ett billigare ungdomspris.

”För du vet – Queering Sápmi jobbar först och främst för (queer samisk) ungdom!”

Den här boken gör allt rätt. Och mer därtill. Det personliga är politiskt igen. Tack Queering Sápmi!

Marcus Stenberg

Publicerad: 2013-12-27 00:00 / Uppdaterad: 2013-12-27 09:53

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5504

4 kommentarer

[…] Sara Lindquist & Elfrida Bergman "Queering Sápmi" […]

Queering Sápmi « Marcusbiblioteket Oregistrerad 2013-12-28 15:14
 

[…] på Queering Sapmí-kvalitet på denna! (skrev om den boken här – ständigt aktuell […]

Vårkatalogen « Bokhora Oregistrerad 2016-12-11 19:15
 

Tack Queering Sápmi

pado Oregistrerad 2018-07-08 00:21
 

[…] Fler som läst: Dagens bok. […]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?