Recension

: HBTQ – böcker bortom normen
HBTQ – böcker bortom normen Sebastian Lönnlöv
2014
BTJ
9/10

Skattkammare bortom regnbågen

Utgiven 2014
ISBN 9789170187704
Sidor 219

Om författaren

Sebastian Lönnlöv (född 1988) är biblioteksassistent, bokrecensent och bibliotekariestudent. Han har skrivit boktipsboken HBTQ – böcker bortom normen (2014).

Sök efter boken

Inte särskilt många boktipsböcker är riktiga bladvändare. Av naturliga skäl. De har ju ingen intrig, består av en berättelse bara i en väldigt bred och luddig betydelse. Böcker som bara staplar titlar på varandra blir lätt ganska rabblande, och de som lyckas väva in tipsen i löpande text blir ofta svårare att överblicka och hitta i.

Sebastian Lönnlövs tipsbok, HBTQ – böcker bortom normen, fungerar i alla fall som just en bladvändare för mig. Jag tyckte ändå att jag hade skaplig koll på Hbtq-litteratur. Lönnlöv kan så mycket mer, och det är helt enkelt rent spännande att se vad allt han lyckats samla ihop.

Till största delen består HBTQ – böcker bortom normen av korta boktips, närmast notiser på en kvarts eller tredjedels sida. Det räcker förvånansvärt långt. Man får veta något kortfattat om teman och motiv, kanske något om för vem boken lämpar sig och ofta även vidaretips om liknande böcker eller annat av författaren.

De titlar som tas upp finns på svenska eller engelska och är i de flesta fall utgivna efter 1980, men boken innehåller också en historisk översikt där man får veta mer om hbtq-litteraturens framväxt, milstolpar och klassiker. Därefter följer ”Böcker om HBTQ-historia”, ”Barnböcker”, ”Queer”, ”Bi”, ”Trans”, ”Kärlek mellan kvinnor”, ”Kärlek mellan män” samt ”Alla bokstäver” (det vill H, B, T och Q). I de flesta kapitel finns underavdelningar för böcker för unga, skönlitteratur för vuxna, tecknade serier, biografier och fackböcker. Barnboksektionen har däremot underrubrikerna ”Det här med kön”, ”Det här med kärlek” och bilderböcker respektive kapitelböcker ”där vuxna inte är hetero”.

Överallt där det känns relevant finns korta, lättillgängliga och öppet hållna diskussioner om vad beteckningar eller begrepp betyder, hur författaren resonerat och sådant. Själv har Lönnlöv samlat på Hbtq-titlar åtminstone sedan han skulle skriva projektarbete i gymnasiet, berättar han i förordet (där han ville läsa 100 sådana böcker, men bara lakoniskt konstaterar att det ”gick inte så bra”). Den långa erfarenheten märks. HBTQ – böcker bortom normen skimrar av en läsglädje som smittar av sig. Den är helt enkelt ett måste för bibliotek, lärare och andra som jobbar med litteratur. För att inte tala om med människor.

Ella Andrén

Publicerad: 2014-10-19 00:00 / Uppdaterad: 2014-10-19 00:55

Kategori: Recension | Recension: #5868

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?