Recension

: When she woke
When she woke Hillary Jordan
2012
Harper
9/10

Pro-Life vs. Pro-Choice 3.0

Utgiven 2012
ISBN 9780007456727
Sidor 344
Först utgiven 2011
Språk engelska

Om författaren

Hillary Jordan växte upp i Texas och Oklahoma och bor numera i New York. Hon arbetade tidigare på reklambyrå, men debuterade som författare 2008 med den historiska romanen Mudbound (på svenska som Mississippi 2012). 2011 kom science fiction-romanen When she woke.

Hillary Jordan – författarens hemsida.

Sök efter boken

“When she woke, she was red”, börjar Hillary Jordans senaste roman. “Not flushed, not sunburned, but the solid, declarative red of a stop sign.”

Kvinnan vars hud nu är ofrånkomligt röd heter Hannah Payne och är 26 år. Platsen hon vaknar upp på är ett slags fängelse i ett inte alltför framtida Texas och den röda färgen på hennes hud är straffet för mord. Den genetiskt modifierade hudfärgen har blivit en lösning på USA:s dyra och överbefolkade fängelser – nu tillbringar man bara en kort tid som frihetsberövad. Resten av de sexton år hon är dömd till får Hannah klara sig bäst hon kan ute i samhället, där den röda färgen talar om för alla vad hon har gjort sig skyldig till.

Hillary Jordan debuterade 2008 med Mississippi, en historisk roman om efterkrigstidens USA. I sin andra roman, When she woke, har hon tagit klivet över till framtiden, men hennes science fiction-USA har en hel del gemensamma nämnare med det i Mississippi. De färgade dömda – ”chromes” finns i olika färger beroende på brott – behandlas inte helt olikt de ”färgade” i det historiska USA, från vardaglig diskriminering, som att inte få komma in på restauranger, bussar eller toaletter, till regelrätta lynchningar.

Det är inte en ny rasism, fast parallellerna är tydliga. Tvärtom är det en hårddragning av individualismen och krav på hårdare tag mot brottsligheten: man låter ju bara människor ställas till svars för det de gjort, och dessutom slipper staten försörja människor som gjort sig förtjänta av straff. Det är bara alltför logiskt.

Jordan plockar upp trådar i sin samtid – politisk värdekonservatism, abortmotstånd, självpåtagna medborgargarden och genteknik – och väver ett framtida samhälle där feminister och förkämpar för reproduktiva rättigheter fått gå under jorden. Abortmotstånd, ja, för mordet Hannah är dömd för är mordet på sitt eget ofödda barn.

Hon och hennes djupt konservativa, religiösa familj har alltid varit förespråkare för Sanctity of Life-lagarna, de som upphävt ”Roe vs. Wade”, prejudikatet som 1973 gjorde abort lagligt i USA. Men så blir hon kär, något så enormt, i en gift man med en hög position inom kyrkan. Och gravid. Och det finns inte en chans att hon kan föda det här barnet utan att förstöra sitt och framför allt sin älskades liv.

Sådana är omständigheterna som gjort att Hannah vaknar där i isoleringscellen med hud som en stoppskylt. Hon har gjort sina val utifrån de omständigheterna, och utifrån den ganska snäva värld hon med sin konservativa uppfostran känner till – en värld som nu med tvång skakas i grundvalarna och sakta vidgas. Jag kan inte säga om hon gör rätt eller fel. Bara att Jordan levandegör den världen skickligt, och på ett oerhört vackert språk.

When she woke är samhällskritisk på ett sätt som saknar enkla svar men som ställer massor av angelägna frågor. Inte minst klär den frågorna i kött och blod, i en spännande handling och engagerande karaktärer. Det är science fiction när den är som bäst, om du frågar mig.

Ella Andrén

Publicerad: 2013-07-13 00:00 / Uppdaterad: 2013-07-12 05:05

Kategori: Recension | Recension: #5302

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?