Recension

: Rädda mig <s>inte</s>!
Rädda mig inte! Tahereh Mafi
2013
B. Wahlströms
9/10

En bok att sluka

Utgiven 2013
ISBN 9789132161971
Sidor 399
Orginaltitel Unravel me
Översättare Carina Jansson

Om författaren

[caption id="attachment_45768" align="alignleft" width="179" caption="Foto: Tana Gandhi"]Foto: Tana Gandhi[/caption]

Tahereh Mafi är uppvuxen i Connecticut och numera bosatt i Kalifornien. Hon debuterade 23 år gammal med romanen Rör mig inte! (2011), den första delen i en dystopisk trilogi.

Tahereh Mafi – författarens hemsida.

Sök efter boken

Det var länge sen jag läste en bok så snabbt som jag läste Rädda mig inte! Senast var kanske när jag var 12 år och slukade den första delen i Harry Potter-serien, Harry Potter och de vises sten.

När den första delen i serien Rör mig inte! avslutas har Adam Kenji och Juliette precis kommit fram till Omega point, den underjordiska basen för Återetablissemangets motståndare. Juliette har börjat träna för att upptäcka mer av sin styrka och den förgörelsekraft hon besitter. Var hon än går har hon på sig den dräkt som hon fick för att inte skada andra bara genom kroppskontakt. Warner, sonen till Återetablissemangets ledare som höll Juliette fången och förälskade sig i henne, är ute och letar efter henne, för att få henne tillbaka, samtidigt som hans far överste Anderson är ute efter att förgöra henne och motståndsrörelsen. Båda sidor rustar för strid. Det här är en minst lika blixtrande roman som Rör mig inte!.

Tyvärr är de 100 första sidorna en rätt seg start och jag saknar en del påminnelser om vad som hände i Rör mig inte! Men när det väl tar fart tar det fart rejält. (För att ni ska känna er uppdaterade kan ni läsa min recension av Rör mig inte! här.)

Rädda mig inte! är likt Rör mig inte! en berättelse om elektrisk kärlek, åtrå och passion. Det är sexigt! (Se bara på omslaget.) Men framför allt är det här en berättelse där gott ställs mot ont och vad som är vad är inte helt klart.

Det är intressant med en ungdomsroman där skuld och försoning står i fokus som den gör här. Såväl Juliette som Warner brottas med sina samveten. Juliette för det hon ofta omedvetet gör och Warner för det han har känt sig tvingad att göra. Tahereh Mafis språk innehåller också det här ämnet. Läsaren ser in i Julies tankar, även de förbjudna.

Jag kommer att kasta mig över nästa del i serien när den väl kommer. För oj, oj, oj så spännande det slutar. Rädda mig inte! är en bok att sluka och det är som att sluka eld.

Totalt kaos väntar i min framtid.

Och jag tänker lämna handskarna kvar.

Camilla Hällbom

Publicerad: 2013-04-27 00:00 / Uppdaterad: 2013-04-26 21:06

Kategori: Recension | Recension: #5191

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?