Recension

: Harry Potter och Fången från Azkaban
Harry Potter och Fången från Azkaban J K Rowling
2001
Tiden
4/10

Potter-konceptet börjar kännas slitet

Utgiven 2001
ISBN 9188877442
Orginaltitel Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Översättare Lena Fries-Gedin
Först utgiven 1999

Om författaren

Fotograf: Richard Young

Den första boken om Harry Potter var J.K. Rowlings författardebut. Hon kom på figuren Harry Potter och upplägget för alla sju böckerna under en tågresa från Manchester till London.

Rowlings första bok för vuxna, Den tomma stolen, utkom 2012. Hon har även skrivit flera kriminalromaner under pseudonymen Robert Galbraith.

Rowlings egen webbplats – Massor med fakta kring böckerna och karaktärerna i dem.

Sök efter boken

Harry Potter och fången från Azkaban är del tre i serien om Harry Potter. Den handlar om Potters tredje år på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Tidsramen här är den samma som i de tidigare två böckerna, den börjar i slutet av sommarlovet hos den hemska familjen Dursley och slutar när sommarlovet börjar och han måste återvända till den hemska familjen Dursley. Däremellan utspelar sig ett lagom spännande äventyr på Hogwarts med omnejd där Potter-seriens träiga karaktärer lydigt spelar de roller som tilldelats dem.

I denna tredje del har mördaren Sirius Black rymt från det välbevakade trollkarlsfängelset och Trollkarlsministeriet fruktar att han är ute efter våran hjälte; Harry Potter. Hermione som är Potters kompis och tillika en smått enerverande moraltant, spelar här en större roll än i tidigare böcker. Trollkarlsvärldens geografi utökas också med byn Hogsmeade som ligger i närheten av Hogwarts.

Den här delen är lika ojämn som de tidigare två delarna i serien, den tar minst lika lång tid att komma in i, språket är inte särskilt bra och Rowling har fortfarande inte lärt sig vara selektiv med sina idéer, tycks fortfarande inte ha någon riktig känsla för vilka som är bra och vilka som är mindre bra. I det här fallet släpper dock aldrig motståndet helt, visst, man kommer in i historien och det är spännande, men man upphör aldrig att irritera sig över ojämnheten i boken.

Jag vet inte om Harry Potter och fången från Azkaban egentligen är sämre än de två tidigare böckerna, men mallen som varje bok skall passa i börjar kännas litet sliten och det står mer klart än någonsin att Potter böckerna saknar intressanta karaktärer, det är historierna som är spännande, inte människorna i dem, Harry Potter som karaktär är tämligen ointressant.

I nästa del skulle jag gärna se att Rowling vågade rucka på den etablerade mallen, låta någon av karaktärerna ta en oväntad vändning, röra om litet i grytan, annars vet jag inte hur många delar till jag kan hålla upp intresset för att läsa böckerna.

Som sagt, egentligen är Harry Potter och fången från Azkaban kanske inte sämre än de tidigare delarna i serien, det är bara det att konceptet börjar kännas gammalt och det krävs en injektion av något, någon större förändring för att skaka liv i det.

Martin Eriksson

Publicerad: 2001-05-04 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-05 07:05

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #189

2 kommentarer

vad sägs som att skita i att läsa böckerna om du inte tycker om dem.

jag skulle nog säga att karaktärerna är väldigt intressanta…

d Oregistrerad 2005-11-18 19:57
 

4/10? Fucking skojar du?

En annan kommentar Oregistrerad 2012-05-26 23:07
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?