Recension

: Bronsdolken - Den utstötte
Bronsdolken - Den utstötte Michelle Paver
2012
Semic
6/10

Ny serie av författaren till Vargbröder

Utgiven 2012
ISBN 9789155258160
Sidor 288
Orginaltitel Gods and warriors
Översättare Birgitta Gahrton
Först utgiven 2012

Om författaren

Michelle Paver är en engelsk författare som föddes i Malawi 1960. Hon arbetade som advokat i flera år innan hon satsade på sitt författarskap. Hon har skrivit flera böcker för vuxna men är i Sverige kanske mest känd för sin ungdomsserie Vargbröder.

Sök efter boken

Tolvårige Hylas är föräldralös och Utstött. Ända sedan han var liten har han tagit hand om sin lillasyster Issi, vilket inte har varit så lätt, eftersom Utstötta är helt utan rättigheter. De får inte ens komma in i byn, utan tvingas överleva på mat de lyckas stjäla och det som naturen har att erbjuda. Den hårda uppväxten har gjort Hylas självständig och tuff. Det är inget lätt liv de lever, Hylas och Issi, men de hankar sig fram. Ända till den dagen då de blir attackerade av svartklädda krigare. I tumultet som uppstår skiljs syskonen åt, och Issi försvinner. Det är här som berättelsen tar sin början.

Medan Hylas flyr hopar sig frågorna: Varför är kråkorna (de svartklädda soldaterna kallas så) ute efter just Utstötta? Vad vill de? Men viktigast av allt: Vart har Issi tagit vägen? Som läsare förstår man varför Hylas fruktar kråkorna så mycket, för redan i början av boken står det klart hur kallblodiga de är då de mördar ett barn. Dessutom dödar de Hylas hund Stick. Efter att ha gömt sig i en grotta, där han träffar på en man som ger honom en bronsdolk, flyr Hylas ut på havet med hjälp av sin bäste vän.

Ungefär samtidigt flyr ett annat barn för att undkomma sitt öde. Flickan Pira har utåt sett inget gemensamt med Hylas. Hon är dotter till en prästinna och har vuxit upp i lyx, men under ytan är hon djupt olycklig, ensam och fången. När hennes mor tillkännager planerna att gifta bort Pira med en hövdingason i ett land långt bort, vet Pira att hon måste fly. När hennes och Hylas vägar korsas upptäcker de att de har mer gemensamt än man kan tro. Ska de lyckas överbrygga klasskillnader och kulturkrockar och kunna hjälpa varandra att överleva?

Michelle Pavers nya serie för läsare i slukaråldern utspelar sig på bronsåldern, för 3 500 år sedan, i det som senare skulle komma att bli Grekland. En del ortsnamn känner vi igen, medan en del heter något annat. Till exempel kallas ön som idag heter Kreta för Keftiu (enligt författaren kan det vara så att det var öns ursprungliga namn). Detaljrikedomen är hög och det märks att författaren har lagt ner mycket jobb på efterforskning. Jag gillar att tidstypiska detaljer (så som till exempel religiösa ritualer och matvanor) smygs in i berättelsen.

Det är en riktig äventyrsbok med action från början till slut. Det hade inte skadat med några andningshål här och var, även om skildringen av den spirande vänskapen mellan Hylas och delfinen Silver är ganska mysig. Miljöbeskrivningarna är smått fantastiska, man kan nästan känna hur obarmhärtigt solen bränner när Silver fastnar på stranden. Jag skulle tro att boken lämpar sig bäst för barn i äldre slukaråldern eftersom den på sina ställen är riktigt otäck. Nu ska jag göra slag i saken och läsa Vargbröder.

Sofia Luthman

Publicerad: 2013-03-20 00:00 / Uppdaterad: 2013-03-19 23:59

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5141

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?