Recension

: Förr eller senare exploderar jag
Förr eller senare exploderar jag John Green
2013
Bonnier Carlsen
9/10

Det som står skrivet i stjärnorna och resten

Utgiven 2013
ISBN 9789163873669
Sidor 308
Orginaltitel The fault in our stars
Översättare Ylva Stålmarck
Först utgiven 2012

Om författaren

John Green föddes 1977 i Indiana, växte upp i Florida och gick på internatskola i Alabama. Han debuterade som författare 2005 med romanen Var är Alaska?. 2006 kom An Abundance of Katherines, 2008 Paper Towns och 2012 The Fault in Our Stars. Däremellan har han hunnit skriva Let It Snow: Three Holiday Romances (2008) tillsammans med Maureen Johnson och Lauren Myracle och Den andre Will Grayson (2010) tillsammans med David Levithan. Tillsammans med sin bror är Green också känd som videobloggarna Vlogbrothers.

John Green – författarens hemsida.

Sök efter boken

Det tycks finnas en tradition att översätta titlar på ungdomsböcker minst sagt fritt och det har morrats betydligt över hur John Greens romansuccé The fault in our stars på svenska blivit Förr eller senare exploderar jag. Andemeningen är nog densamma; stilvärdet onekligen annorlunda.

Originalfrasen kommer från Shakespeare – faktiskt inte Romeo och Juliet, fast i alla fall mina associationer först går dit, utan från Julius Caesar. ”och felet är vårt eget, Brutus, om vi kuvas, det är inte stjärnornas”, säger Cassius i Thomas Warburtons svenska översättning. Men stjärnorna är desamma som i Romeo och Juliet, de som ohjälpligt gör de båda älskande ”star-cross’d”.

Hazel, den sextonåriga huvudpersonen och berättaren i Greens roman, beskriver det på ett annat sätt. Hon har haft cancer sedan hon var tretton, först i sköldkörteln och sedan i lungorna. Medicinering och syrgastuber kan hålla sjukdomen stången, men Hazel vet att det är tillfälligt och hon oroar sig för vad hon kommer att lämna efter sig.

”Jag är en granat, mamma. Jag är en granat och förr eller senare kommer jag att explodera och jag skulle vilja minimera antalet skadade, okej?”

Hazel vill bara vara i fred, umgås med sina föräldrar, kolla på Top Model-maraton på teve och läsa om sin favoritroman med det otillfredsställande slutet, Ett storslaget lidande av Peter van Houten. Men fullt så enkelt är ju inte livet, inte ens om man ställt in sig på att dö. I en stödgrupp för ungdomar med cancer träffar Hazel Augustus Waters, en snygg sjuttonårig före detta basketspelare som förlorat ett ben i skelettcancer, osteosarkom.

Om Hazel siktar på att göra så lite skada som möjligt så är Augustus skräck istället att bli bortglömd, att inte ha gjort avtryck. Han drömmer om något slags hjältedåd, och kanske är det därför han fastnar för projektet att leta reda på den folkskygge författaren Van Houten, så att Hazel kan få veta hur det går för karaktärerna i Ett storslaget lidande efter romanens abrupta slut.

Ja, Förr eller senare exploderar jag är en kärlekshistoria, och Gus och Hazel är sannerligen ”star-cross’d”. Massiv gråt är en bärande ingrediens i varenda recension jag läst om boken, men samtidigt är det inte, som Hazel säger om Ett storslaget lidande, någon ”typisk cancerbok”. Den handlar inte om hur den hjältemodiga kampen mot sjukdomen liksom upphöjer de sjuka till överjordiskt fina människor med en slags särskild blick för livets flyktighet och människans inneboende godhet.

I Ett storlaget lidande däremot kommer Anna fram till att det är lite narcissistiskt av en cancerpatient att starta en välgörenhetsorganisation för cancerforskning, så hon startar en välgörenhetsorganisation som heter ”Annas stiftelse för cancersjuka som vill bota kolera”.

Hazel och Gus är förbannade, fega, förälskade och allt annat som människor är. De är kvicka, sarkastiska, smart språk- och filosofinördiga som John Green-karaktärer ofta är – och de är vardagliga, småaktiga och storvulna så ut i fingerspetsarna att man precis som Hazel med favoritboken har svårt att se att livet skulle kunna vara slut bara för att romanen slutar.

Ella Andrén

Publicerad: 2013-02-28 00:00 / Uppdaterad: 2013-02-26 21:42

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5106

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?