Recension

: Ett dockhem
Ett dockhem August Strindberg
2012
Novellix
3/10

En förlorare i debatten

Utgiven 2012
ISBN 9789186847418
Sidor 29
Först utgiven 1884

Om författaren

August Strindberg (1849-1912) var enligt egen utsago ”en djefla man, som kan göra många konster”. Han var förutom författare, skribent, dramatiker och samhällskritiker även konstkritiker och konstnär. Han föddes och dog i Stockholm, och levde större delen av sitt liv där. Genombrottet kom 1879 med romanen Röda rummet.

Strindbergsmuseet
Massor av info om författaren.

Projekt Runeberg
Strindbergs samlade skrifter på nätet.

Sök efter boken

Att Novellix väljer att publicera en novell av August Strindberg i sin klassiker-fyra är i det närmaste självklart det här Strindberg-året. Jag har dock några synpunkter på valet av novell, Ett dockhem.

Ett dockhem publicerades ursprungligen i den omtvistade och skandalomsusade novellsamlingen Giftas (1884) som ett svar på Henrik Ibsens pjäs Et dukkehjem (1879). Det räknas väl förvisso som allmänt kännegods men jag tycker ändå att det förtjänar en kommentar. Strindbergs novell tappar nämligen lite i kraft när den rycks ur det sammanhanget. Som skönlitterärt verk håller inte Ett dockhem samma klass som Et dukkehjem det är i debatten novellen vinner kraft.

Oavsett om man står på Strindbergs sida eller Ibsens sida i dispyten måste man ändå säga att Strindbergs novell är ett omskakande inlägg i debatten.

Strindbergs svar på Ibsens pjäs ter sig ändå rätt löjligt både idag, och då för drygt 120 år sen. När Ibsen frigör Nora från äktenskapet med advokaten Torvald Helmer tvingar Strindberg kvar Gurli i äktenskapet med kapten Vilhelm.

Gurli meddelar sin man (som är ute till havs) att hon vill omvärdera deras äktenskap med motiveringen ”vårt äktenskap har icke varit annat än ett dockhem!” och skickar med Ibsens pjäs Et Dukkehjem varpå han svarar med en harang bitska kommentarer på pjäsen. Under den här tiden har Gurli fått en ny vännina Ottilia som har studerat vid seminarium och i novellen får sägas representera tidens kvinnorättskämpar. Det är genom Ottilia Gurli ser på sitt liv och äktenskap genom nya ögon.

Gurli är inte lika stark som Nora som går ifrån sin Torvald. Vilhelm beslutar sig för att förföra Ottilia och på så sätt göra Gurli svartsjuk för att snärja henne i äktenskapet.

Så om ni läser Strindbergs novell föreslår jag att ni även läser Ibsens pjäs. Varför inte också Alfhild Agrells pjäs Räddad (1882), en hypertext till Ibsens pjäs, med en mer pessimistisk syn på den kvinnliga frigörelsen. Strindberg har skrivit många bra verk men utan den här diskussionen är hans Ett dockhem inte särskilt intressant. I slutändan måste vi väl också säga att Strindberg förlorade debatten.

Camilla Hällbom

Publicerad: 2012-05-12 00:00 / Uppdaterad: 2012-05-11 18:59

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4692

3 kommentarer

Den här novellen blev jag nyfiken på, finns LL böckerna att få tag på lätt på bubblan, bokhandlar?

Jenny Oregistrerad 2012-05-12 12:38
 

Hoppsan, den här kommentaren skulle vara till en annan av dagens noveller – så går det när man inte kan vänta tills man kommer hem utan kastar sig över noveltipsen på mobilen under en ryckig tunnelbanetur!

August vinner på att läsas i ett sammanhang. Håller inte med om hans åsikter, men han är en skicklig berättare så man går miste om mycket om man avfärdar honom. Tack för tipset om att kombinera med Et dukkehjem och Räddad.

Jenny Oregistrerad 2012-05-12 18:30
 

[...] resultat, motsatte sig det som Ibsen skriver om – kvinnans frigörelse. Som en recension på dagensbok påstår, den enskilda novellen Ett Dockhem kan inte jämföras med Ibsen – hela [...]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?