Recension

: Ella gör sig fri
Ella gör sig fri Karin Boye
2012
Novellix
8/10

Den egentliga frigörelsen?

Utgiven 2012
ISBN 9789186847425
Sidor 22

Om författaren

Karin Boye (1900-1941) föddes i Göteborg och studerade i Uppsala. Hon debuterade 1922 med diktsamlingen Moln. Till hennes mest kända verk hör föutom dikter romanerna Kris (1934) och Kallocain (1940). Hon tog sitt eget liv utanför Alingsås i april 1941.

Sök efter boken

I Karin Boyes klassiska novell iscensätts den känslomässiga frigörelsen från ett äktenskap. Det är förstås ingen slump att den ingår i samma serie noveller som August Strindbergs Ett dockhem, eftersom Boyes noveller också kretsar kring äktenskap, och framför allt kvinnors roll och vara i detta. Här rör sig Karin Boye in mot de slentrianmässiga relationernas tvetydiga kärna. Kvinnan slår sig fri! Men vem är det egentligen som får henne att ta steget? Och vad innebär det att slå sig fri?

Ella i Boyes novell är dock redan från början oberoende och självständig på ett ekonomiskt plan. Hon är äktenskapsbäraren som är gift med en i litteraturen mycket välrepresenterad manstyp – det missförstådda geniet, den manliga outsidern, den svåre poeten, ja ni förstår säkert… Manskaraktären, som här har fått namnet Arvid, låter sin bitterhet och sina svårigheter i livet värka ut över hustrun Ella genom föraktfulla kommentarer. Han får henne dessutom att arbeta både i och utanför hemmet, medan han ägnar sig åt sin påstått genialiska diktkonst, sitt supande och sina kvinnoaffärer. Ella å sin del, spelar med i det äktenskapliga spelet och besvarar föraktet med ironiska kommentarer, arbete och ännu mer arbete. På mycket få sidor låter Karin Boye oss förstå att det är en relation på upphällning vi kommit in i och hon gör det med stor skicklighet där hon låter statusspelet dallra över sidorna.

Ett antal händelser och kommentarer från personer i omgivningen får sedan Ella att ta det slutgiltiga steget mot skilsmässa. Men Karin Boye lämnar oss inte där. Hon gör det inte så enkelt. Mot slutet av novellen lämnas läsaren med tidigare nämnda frågor om vad som är egentlig frigörelse. Ella är ekonomiskt fri och det mer känslomässiga: kärleksberoendet och bekräftelsebehov har hon till slut lämnat bakom sig. Så vad återstår egentligen? Ella gör sig fri är som en klassiker bör vara, lika aktuell nu som när den skrevs. Läs, prata om den, och läs igen!

Anna Carlén

Publicerad: 2012-05-12 00:00 / Uppdaterad: 2012-05-11 23:54

Kategori: Recension | Recension: #4690

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?