Recension

: Den femte årstiden
Den femte årstiden Mons Kallentoft
2011
Natur&Kultur
4/10

Terror på tomgång

Utgiven 2011
ISBN 9789127119031
Sidor 456

Om författaren

Mons Kallentoft är uppvuxen utanför Linköping och bosatt på Mallorca. Isgudarna är den femtonde boken om kriminalinspektör Malin Fors i Linköping som löser brott samtidigt som hon jagas av sina egna demoner

Sök efter boken

Det här är den femte boken i serien om Malin Fors och hennes kollegor vid Linköpingspolisen och den känns redan från början lite påhängd, krystad, på grund av titeln. Det är ju en risk man tar när man skriver böcker på ett tema- i Kallentofts fall de fyra årstiderna. Sue Grafton har ju lagt beslag på ett listigt tema som ju gör det möjligt att skriva ganska många böcker.

Kallentoft har skrivit riktigt råa saker innan och det känns som att med den här boken har han bestämt sig för att gå hela vägen. Det som gjorts med de kvinnliga offren är så motbjudande att det känns teatralt, så störd är gärningsmannen att det känns konstruerat och sökt. Det är inte graden av stympning som avgör hur spännande eller skrämmande en deckare är och här tycker jag Kallentoft går lite vilse.

Bokens tema är kvinnans villkor. Malin Fors har slutat dricka och skaffat sig en rekorderlig pojkvän, funderar på att skaffa fler barn, bli sårbar och ha en riktig relation. Samspelet mellan henne och den tilltänkte barnafadern är tyvärr inte det bästa, och han blir inte mer än en bifigur, ständigt bortprioriterad och utrustad med en ängels tålamod är han något av en Harlequin-man vars breda bringa Malin kan gråta ut mot. Malin hemsöks också av offren, av de döda kvinnorna som vill att hon ska ge dem upprättelse och som självklart också tycker att hon borde skaffa fler barn. Redan i tidigare böcker har just det greppet känts tveksamt, och här blir det bara för mycket. Jag kommer på mig själv med att irriterat bläddra framåt för att komma till det väsentliga, till historien. Spökrösterna blir tyvärr bara onödig utfyllnad.

Kvinnorna är prostituerade, mördade, våldtagna, offer eller vårdande som sköterskorna på den psykiatriska klinik där ett av gärningsmannens offer vårdas. Det känns väldigt stereotypt. Lägg till lite raljerande om Gudrun Schymans talibantal och andra stora mediehändelser, malplacerade, liksom inklämda för att ge någon slags politisk bakgrund.

Det lite djupare politiska perspektivet saknas och istället är det svart och vitt, kvinnor mot män och rika mot fattiga. Intrigen är komplex och ledtrådarna till en början få, men läsaren sniffar sig till lösningen långt innan Malin, Zeke och de andra hunnit få upp spåret. Mons Kallentoft har getts epitetet ”Sveriges nya deckarkung”, men här tycker jag nog att radiobilarna står och går rätt länge på tomgång. Dags att låta Malin Fors gå på föräldraledighet och börja om på nu kula, kanske?

Anna Larsson

Publicerad: 2011-07-03 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-02 13:10

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4200

6 kommentarer

Jag har packat ner ”Midvinterblod” i resväskan. Den tredje i serien som jag ska läsa. Enligt din recension verkar Kallentoft gått varvet runt utan att ha knutit ihop cirkeln. Även om det inte verkar så lovande vet jag att jag kommer att läsa både fyran och femman också. Can´t help it.

Sonja Oregistrerad 2011-07-03 16:35
 

Har läst de tre första och har redan de andra två hemma. Kan hålla med om att döingarna inte riktigt för historien framåt, de har känts lite krystade. Sommardöden är min favorit hittills. Trist att höra att den femte boken inte är på topp, men läsa den kommer jag ju att göra ändå.

Monika Oregistrerad 2011-07-06 14:43
 

Jag var ytterst tveksam redan efter att ha läst ”Vârlik”. Som du skriver var ju spökrösterna redan dâ ett faktum: totalt onödigt enligt min mening. Tack för tipset, nu slipper jag slösa den tiden!

Therese Oregistrerad 2011-09-16 22:14
 

Vad det verkar har han ju i alla fall inte âteranvänt varanerna, alltid nâgot!

Therese Oregistrerad 2011-09-16 22:15
 

[...] mer: Mons Kallentoft, Natur och kultur, Adlibris, Bokus, G-P, SvD, Boktipsaren, Enligt O, Dagens bok, [...]

 

[...] mer: Mons Kallentoft, Natur och kultur, Adlibris, Bokus, G-P, SvD, Boktipsaren, Enligt O, Dagens bok, [...]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?