Recension

: Enter night
Enter night: Metallica the biography Mick Wall
2010
Orion books
9/10

None more black

Utgiven 2010
ISBN 9781409112952
Sidor 470
Språk Engelska

Om författaren

Brittisk musikjournalist som började sin karriär 1977 på legendariska tidingen Sounds.
Blev senare ett stort namn på tidningen Kerrang.
Han har även sysslat med musik i tv och radio.
Numera är han författare på heltid, men lyckas även skriva för populära tidningen Mojo.

Mick Wall – Den egna hemsidan som bl a innehåller en någorlunda uppdaterad blogg.

Sök efter boken

Mick Wall lyckades för nästan exakt två år sedan ge ut en fantastiskt detaljerad och välskriven biografi om Led Zeppelin, When giants walked the earth och nu finns hans senaste bok om Metallica i en bokhandel nära dig.

Enter night är i upplägget väldigt lik boken om Led Zeppelin. Varje kapitel inleds med fragment av ett gammalt samtal med en bandmedlem eller ett möte och därefter tar historien vid.

Mick Wall har jobbat som musikjournalist i 30 år och har följt bandet sedan början och intervjuat, krökat, snortat, ätit och allmänt levt rövare med medlemmarna i allehanda sammanhang. Med andra ord sitter han inne med en hel del info, vilket också ger boken en validitet som kanske saknas i liknande biografier.

Boken tar upp allt man kan önska sig om bandet, från Dave Mustaines sparkning och Lars Ulrichs ofta hårt kritiserade trummande till Cliff Burtons tragiska död utanför Ljungby och hur Ulrich och Kirk Hammet var drivande bakom de sågade albumen Load och Reload. Ingenting lämnas orört och allt får komma upp till ytan.

Wall skriver alltid väldigt bra och framförallt lyckas han trollbinda läsaren genom hela boken, vilket han även gör i detta fall. Själv har jag lyssnat igenom i stort setta hela bandets skivkatalog samt plöjt igenom filmen Some kind of monster för femtioelfte gången. Ett betyg så gott som något.

Enter night är ett självskrivet köp för varje fan av Metallica, men även för andra inte fullt lika troende lyssnare. Boken ger en väldigt bra bild om hur ett band växer från att spela i ett garage till att sälja ut de absolut största arenorna världen över och hur mycket arbete som lagts ner bakom kulisserna för att ta sig till nästa nivå, även om det ibland har inneburit att lägga sina gamla ideal och principer åt sidan, som exempelvis Ulrichs hårt kritiserade korståg mot Napster. Dock skulle de sedan själva utnyttja internets olika kanaler i samband med lanserandet av senaste albumet Death magnetic.

Läs och njut av en mycket givande och innehållsrik biografi, som åter visar att Mick Wall är en av de främsta musikjournalisterna jorden fått tillgå.

Niclas Müller-Hansen

Publicerad: 2010-12-30 00:03 / Uppdaterad: 2011-07-06 12:30

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3976

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?