Recension

: Blockbuster - The true story of the Sweet
Blockbuster - The true story of the Sweet Dave Thompson
2010
Cherry Red Books
7/10

70-talets största sötsak

Utgiven 2010
ISBN 9781901447910
Sidor 274

Om författaren

Dave Thompson är brittisk författare till ett hundratal böcker om framför allt musik. Först kom U2. Stories For Boys 1985. Bland många andra har han skrivit om Depeche Mode, Red Hot Chili Peppers, ZZ Top, Simple Minds och David Bowie. Några titlar är Never Fade Away (1994), I Hate New Music (2008), Your Pretty Face is Going to Hell. The Dangerous Glitter of David Bowie, Iggy Pop, and Lou Reed (2009), Children of the Revolution. The Glam Rock Story 1970-1975 (2011), Dancing Barefoot. The Patti Smith Story (2011).

Sök efter boken

En bok som denna har jag länge väntat på. The Sweet har många gånger om klassats som ett skämt från 70-talet. De klädde sig i extremt löjliga kläder och spelade in singlar som anses vara något av det mest banala som pressats på vinyl.

Men The Sweet var så ofantligt mycket mer än detta. Länge njöt jag av den svenska The not even close to complete Sweet encyclopedia, men den fokuserade ju främst på bandets besök i Sverige.

Dave Thompsom har gjort ett väldigt utförligt arbete och knåpat ihop en mycket intressant och läsvärd bok om ett av Englands en gång i tiden största band. Här finns det mesta som bör vetas om deras historia. Allt om samarbetet med Chinn/Chapman, som gav dem åtskilliga stora hits i karriären, till tiden på egna ben och bandets förfall i slutet av 70-talet. Exemplvis förklaras den eviga anekdoten om bajsincidenten på Gröna Lund. Tydligen var det guacamole som smetades ner i logen, inget annat. Brian Connollys brutala misshandel förklaras och Brian själv hävdade att hans kaxiga attityd delvis spelade in. Den något komiska fängelsevistelsen i Belgien reds ut och släktskapet mellan deras egen Blockbuster och Bowies The Jean Genie ges delvis en förklaring. Dessutom tar boken även upp mycket kring bandets USA-turnéer och den dåliga tajming som ofta förföljde bandet, vilket ofta var en följd av inre strider eller strider med management. Oerhört intressant.

I boken bjuds det även på mängder av diverse singelomslag, livebilder och utdrag ur tidningar. Lite konstigt är det dock att svenska POSTER knappt finns representerad. Denna excellenta tidning gjorde större insats än någon annan med att promota och sälja The Sweet till svenska ungdomar.

En liten bit info jag tidigare inte kände till var att Andy Scott var inblandad på ett hörn av Iron Maidens första singel Running free och tydligen ska delar av demon han översåg ha använts till den slutgiltiga singelversionen.

Blockbuster är en alldeles utmärkt biografi över ett band som många gånger glöms bort och förlöjligas. På slutet finns även en ganska utförlig diskografi som även inkluderar diverse bootlegs.

Niclas Müller-Hansen

Publicerad: 2011-03-24 00:03 / Uppdaterad: 2015-08-29 11:38

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4079

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?