Recension

: When giants walked the earth
When giants walked the earth Mick Wall
2008
Orion Publishing
8/10

Mer än bara en trappa till himlen

Utgiven 2008
ISBN 9780752875477
Sidor 486
Språk Engelska

Om författaren

Brittisk musikjournalist som började sin karriär 1977 på legendariska tidingen Sounds.
Blev senare ett stort namn på tidningen Kerrang.
Han har även sysslat med musik i tv och radio.
Numera är han författare på heltid, men lyckas även skriva för populära tidningen Mojo.

Mick Wall – Den egna hemsidan som bl a innehåller en någorlunda uppdaterad blogg.

Sök efter boken

Mick Wall är en legendarisk brittisk musikjournalist som mött och intervjuat de flesta av alla de stora rockhjältarna. Han har så här långt publicerat en hel hög med diverse biografier om bland annat Ozzy Osbourne, Status Quo, Guns ‘n’ Roses och Iron Maiden. Dessutom är han en av de journalister som namnges i Guns ‘n’ Roses-sången "Get in the ring" (1991). En sång baserad på alla de journalister och kritiker som gav tummen ner åt bandet. Wall nämns främst på grund av en oupskattad intervju han gjorde med Axl Rose. Barnsligt? Ja. Underhållande? Absolut. Rock and roll? Utom all tvekan.

Hans senaste skapelse är en biografi om ett av de största och mest mytomspunna band som spelat på denna jord, Led Zeppelin. Om detta brittiska band finns det otaliga böcker skrivna. Vissa bra, andra mindre bra. Mest hyllad, men samtidigt också väldigt kritiserad, är nog Stephen Davis Hammer of the gods, en bok som siktar in sig på en hel del av de mest galna historierna om bandet.

Walls bok är baserad på många av hans egna intervjuer med samtliga medlemmar i bandet samt stenhårde managern Peter Grant och bjuder på en mycket intressant och läsvärd historia. Han tar allt från början och lotsar läsaren genom Led Zeppelins uppgång och fall. Han fokuserar inte på de smaskiga och numera sönderanalyserade historierna, även om dessa givetvis nämns, utan ger kanske en mer ärlig och mänsklig bild av dessa giganter. Han försöker komma närmare de "vanliga" människorna bakom Plant, Bonham, Page och Jones. Detta bland annat genom kortare passager genom hela boken där Wall pratar om respektive medlem i andra person. Ett intressant berättelseformat, men ibland tar det lite tid innan man förstår vem av medlemmarna som han avser och är inte alla gånger helt lyckat för flytet i historien.

Kanske framkommer det inte allt för mycket nytt i boken, men just själva sättet som historien förtäljs på, gjorde att det på något vis blev en oerhört spännande läsning. Jag hade ytterst svårt att lägga ner boken på kvällarna och längtade oavbrutet till nästa lästillfälle. Ett betyg så gott som något.

En hel del text ägnas åt de ockulta inslagen som Jimmy Page stod för. Mycket intressant och ska man tro på allt så har herr Page en stor del mörker och mystik inom sig. Betydligt mer än vad jag tidigare trott.

When giants walked the earth täcker det mesta och sträcker sig från de allra första ackorden fram till den hyllade återföreningen i London 2007. En återförening som nu visat sig bli den sista då Plant sagt nej till en fullskalig turné. Mycket säkert på grund av hans enorma succésamarbete med sångerskan Alison Krauss, som nyligen gav dem fem Grammys i USA. Dessutom ger Wall en ganska nykter och ärlig recension av den extremt hypade återföreningskonserten i London. Det var kul och delvis spännande, men samtidigt inte som förr och det fanns tillfällen då han tittade på klockan och även gäspade. Detta stämmer nog bättre med verkligheten än de många andra i mångt och mycket överdrivna hyllningarna. Hur gärna man än vill, så kan det nog aldrig riktigt bli som förr.

When giants walked the earth är en mycket bra biografi och anses av många kritiker vara en av de absolut bästa Zeppelinbiografierna så här långt. Detta beror nog mycket på den mer nyanserade bild som ges av bandet och medlemmarna och som visar att Led Zeppelin var så mycket mer än bara låttjuveri, fiskehistorier, groupies, motorcyklar i hotellkorridorer och "Stairway to heaven".

Niclas Müller-Hansen

Publicerad: 2009-02-18 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-06 12:28

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3216

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?