Gästrecension

: The Dirt
The Dirt Mötley Crüe
2002
HarperCollins Publishers
8/10

Rockstjärnekomplex och skandalösa historier

Utgiven 2002
ISBN 0060989157
Sidor 448
Språk Engelska
Medförfattare Neil Strauss

Om författaren

Mötley Crüe är: Nikki Sixx, Vince Neil, Mick Mars, och Tommy Lee. De har sålt miljontals skivor och är internationellt kända rockstars. Men mest kända är de nog för sina ständiga skandaler… The Dirt – Confessions of the World’s Most Notorious Rock Band är deras första bok.

Gästinformation

Tomas Lundström är recensent på vår systersite dagensskiva.com där han främst riktar in sig på musik i den hårdare skolan.

Sök efter boken

Jag har aldrig gillat Mötley Crüe nåt speciellt. Hela hårbandsgrejen gick mig förbi med undantag för Guns ‘n’ Roses då förstås. Visst har Mötley någon låt som är okej men jag har aldrig ens funderat på att köpa en skiva med Mötley. Tills jag läste The Dirt.

The Dirt är skriven av bandet tillsammans med Neil Strauss, som för övrigt var med och skrev Marilyn Mansons biografi The Long Hard Road Out Of Hell, också den mycket läsvärd. Strauss är i grunden journalist och vet att skriva på ett fängslande sätt. Detta lyfter boken och själva dispositionen är också väl genomtänkt, med små historier som tillsammans ger en bild av bandet Mötley Crüe i alla fall. Jag läste för ett tag sen att någon av medlemmarna, jag tror det var Tommy Lee, skulle göra en The Dirt II eftersom han tydligen inte var nöjd med resultatet av den första. Skulle inte bli förvånad om det kommet en trea och en fyra och en femma också i så fall. Mötley är ju inte kända för att vara det mest konfliktfria bandet på planeten…

Vad handlar då The Dirt om? Som ni redan listat ut handlar den om bandet Mötley Crües historia, från de första stapplande stegen på 1980-talet till en försoning (nåja) med blick framåt idag. Det är en bok som dryper av rockstjärnekomplex och skandalösa historier som avlöser varandra. Precis det man som ung grabb beundrade grupperna för när det begav sig och man var mer lättlurad än nu, kanske… Vi får följa bandet på deras väg genom sin karriär där skivorna, turnéerna, knarket, spriten, tjejerna och katastroferna skildras ur medlemmarnas egen synvinkel. Bilolyckan där Hanoi Rocks trummis Nicholas ”Razzle” Dingley avlider, Tommy Lees fängelsedom, ett gäng rundor in och ut på avgiftningar, några bröllop med playboytjejer, Mick Mars ledsjukdom och Vince Neils fighter med Axl Rose, som till dags dato tydligen har en inbjudan till holmgång stående från den gode Vince.

Samtidigt vävs bandets kreativitet in och man får en blick av var ifrån bandet kommer och vad de ville med sin musik, vilket är ganska intressant ur min synvinkel som aldrig riktigt diggat bandet. Huruvida det är sant eller bara skrönor av avdankade rockstjärnor har jag ingen aning om men de får det att låta ganska trovärdigt. Frågetecknet gäller även den eventuella historien om det egentligen fanns två olika Nikki Sixx i bandet under olika perioder. Personligen var det inget jag märkte av i boken och har heller inte hört om förrän efter jag läste boken så i den frågan är jag ett stort frågetecken och lämnar debatten fri till de som verkligen kan sin Mötley.

Det som skiljer ut den här boken från andra gruppers biografier är att den vänder på steken. I vanliga fall på VH1 eller något handlar det om ett band som börjar spela, slår igenom, lever rockmyten, börjar knarka, allt håller på att rasa samman eller gör det och sen återförenas man på äldre dar och finner att magin är tillbaka. Mötley börjar istället med att knarka, lever rockmyten, allt går i princip åt skogen, man blir ren och försöker spela ihop men det går inte och allt går åt skogen igen.

Gene Simmons från Kiss har även anmält sitt intresse för att göra film på spektaklet, men frågan är om en film verkligen kan väga upp den behållning som den här boken är.

Textutdrag (Visa/göm)

Tomas Lundström

Publicerad: 2003-05-13 00:00 / Uppdaterad: 2010-08-29 23:26

Kategori: Gästrecension, Recension | Recension: #696

18 kommentarer

Har just läst ut boken, måste börja om igen.
Den blev lite seg mot slutet med Tommys brev till bl a Pamela från fängelset, men överlag en riktigt bra bok, även för ej Mötley fans.

Richie Oregistrerad 2004-02-26 13:07
 

Riktigt Bra bok! med tanke på att jag bara läser dagstidningar..Mötley crue är och förblir ett av världens mest inflytelserika rockband, som livsstil och musik.Mötley crue är en livsstil.. Köp boken, jag läste den på två kvällar..it rocks!!

Fred Oregistrerad 2004-11-10 21:01
 

En riktig dräpare, kul att läsa hur dom svinade runt i LA på 80-talet.Bästa bok jag läst.

Wikan Oregistrerad 2004-12-08 14:52
 

Jodå, på 80-talet var det mycket riktigt en historia om en snubbe som utgav sig för att vara Nikki Sixx.

Väldigt cool book. Sedan är den förstås säkert medvetet skriven så att den framställer bandet på ett visst sätt. Det finns även ett par böcker i samma stil som handlar om Led Zeppelin, de känns kanske lite ärligare.

Gnu Oregistrerad 2005-05-24 06:22
 

En grymt skön bok.
Förutom att den känns både ärlig och självutlämnande vill iaf jag leva ut rock n rollmyten :)

Magnus Oregistrerad 2006-03-14 16:44
 

mjo, nikki sixx tog väll sitt namn från någon surfarsnubbe, det stog det iallafall i boken, annars är den som sagt mycket lässam ja, något av den bästa bok jag läst ( bilderna uppskattas också), annars borde ni prova läsa scar tissue av anthony kiedis – red hot chili peppers med, mycket bra bok!

stefanie Oregistrerad 2006-11-24 16:32
 

Sjukt jävla bra bok! Är inget mötley-fan men de spelar ingen roll… Läs den på engelska om ni får chansen! Mycket bättre!

Pennan Oregistrerad 2007-01-18 00:47
 

Har läst ut boken 2 gånger både på svenska och engelska. Är helt klart den bästa bok jag någonsin läst och man kan verkligen inte sluta läsa den när man väl har börjat, Mötley Crüe är min absoluta favorit grupp igenom tiderna men tror även att boken är minst lika bra för ett inte lika stort fan. Så läs den för all del och följ med dessa sköna grabbar på en rockig och glammig resa igenom 80-talet och frammåt!

M Ö T L E Y C R Ü E Oregistrerad 2007-01-31 17:13
 

En helt klart suverän bok. man vill säga upp sig, skaffa längre hår och BLI ROCKSTJÄRNA efter att ha läst klart boken – NOT!

Dolphie Oregistrerad 2007-01-31 17:56
 

Har man börjat läsa denna bok så är man fast… Nu åker mina vinyl plattor fram igen…

Mogge Oregistrerad 2007-02-05 22:41
 

jag älskar mötley och nu ser ja fram emot att läsa denna boken :D hoppas den lever upp till förväntningarna !

Cissi Oregistrerad 2007-10-24 18:19
 

Underbar bok, har börjat läsa den för andra gången och jag önskar att jag var tonåring på 80-talet.

The_Judge92 Oregistrerad 2007-11-12 12:52
 

Mötley är bland de bästa banden som finns och har funnits ! The Dirt är en bok min farfar kan läsa och ändå bli tillfredställd ! Sjukt bra bok =) Mötley i våra hjärtan !

Mötley-Fan Oregistrerad 2008-03-30 14:37
 

jag har aldrig läst ut en hel bok förut, men när jag fick den här boken läste jag ut den på mindre än en vecka, jag blev chockad varje gong jag kollade hur långt jag hade kommit,

bullwinke Oregistrerad 2008-05-13 15:20
 

Jag läste boken hemma hos en kompis…jag ssa först att jag bara skulle "bläddra igenom" den…men det slutade med att jag läste den från början till slut…det tog mig en kväll och en natt…när jag kom hem köpte jag ett eget ex och läste den igen…det finns ställen i boken som man alltid kommer skratta åt.

Katja Oregistrerad 2008-07-08 10:48
 

en av dom bästa böckerna i sin gren.. klart läsbar.. många ++++++ från mig

jimmy Oregistrerad 2008-08-23 21:20
 

En av dom bästa böckerna jag någonsin läst.Det är så riktiga hård rockare lever. Dom tillhör verkligen den gammla ligan. Det var ingen glam rock på den tiden.ROCK ON

Antè Oregistrerad 2008-09-16 21:48
 

Helt jävla underbar bok! Tänkte bara kolla in början, men fastnade i den totalt. En sån här bok får en att verkligen vilja leva på 80talet.
Bilderna på Nikki var också rejält uppskattade =D

Glammis Oregistrerad 2008-09-25 16:26
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?