Recension

: Beautiful Dead: Arizonas bok
Beautiful Dead: Arizonas bok Eden Maguire
2010
Bokförlaget Semic
8/10

Hejdlöst spännande

Utgiven 2010
ISBN 9789155255695
Sidor 254
Orginaltitel Beautiful Dead, Book 1 - Arizona
Översättare Carina Jansson

Om författaren

Den brittiska författaren Eden Maguire bor omväxlande i Yorkshire och i Colorado, USA. Hon har två döttrar, en häst, en hund och en katt.

Sök efter boken

Jag gillade verkligen den första delen i Eden Maguires serie om Beautiful Dead och det var med skräckblandad förväntan jag såg fram emot del två: När man blir så förtjust i första delen i en serie brukar uppföljarna aldrig leva upp till förväntningarna. Men det var ingen fara. Den här boken var minst lika bra – kanske ännu bättre?

För er som inte har läst serien eller hört talas om den (det har gjorts förvånansvärt lite reklam för den, vilket är jättekonstigt med tanke på hur bra den är. Var är alla fullsize posters? Var är boktravarna i alla stormarknader? Var är filmrättigheterna?) så handlar det om Darina, som just har förlorat sin pojkvän Phoenix i ett knivslagsmål. Konstigt nog var han den fjärde eleven på Ellerton High som dog inom ett år. Ännu konstigare är det att Darina ser honom och de andra tre döda ungdomarna i en lada utanför staden. Hon tror först att hon har blivit galen av sorg, men får sedan veta att de är zombies, som har fått chansen att återvända till jorden för att reda ut omständigheterna kring deras mystiska dödsfall. Ett år har de på sig. Sedan är de borta för alltid. De måste följa reglerna noga. Ingen får veta att de existerar, för då förlorar de sin unika chans och måste ge plats åt någon av alla de tusentals själar som befinner sig i limbo och väntar på en chans att få återvända.

De här zombierna påminner inte särskilt mycket om dem man ser i gamla B-skräckisar. De äter till exempel inte människokött, men de har en del häftiga krafter. Bland annat kan de zappa minnet på vittnen så att de glömmer bort att de har sett dem. När Darina upptäcker deras hemlighet är det självklart att hon ska få sitt minne zappat, men i stället når hon en överenskommelse med ledaren Hunter: Eftersom zombierna inte kan visa sig offentligt kan Darina hjälpa dem att ta reda på vad som har hänt dem genom att intervjua deras närstående. I första boken hjälpte hon Jonas, som hade dött i en motorcykelolycka. I den här boken är det Arizonas tur att bli hjälpt. Arizona drunknade i Hartmann Lake för snart ett år sedan. Det rubricerades som självmord, men Darina har svårt att tro att den starka och självständiga tjejen skulle ta livet av sig.

Att hjälpa Arizona visar sig vara mycket svårare än vad Darina hade kunnat föreställa sig. Arizona är inte det minsta samarbetsvillig. Hon ljuger och undanhåller sanningar. Och hur kan man hjälpa någon som man inte tycker om? Medan Darina kämpar med sina motstridiga känslor för Arizona håller Arizonas tid på att rinna ut. Dessutom har Darina sina egna problem. Det känns som om hon och Phoenix glider isär och hur pratar man med någon som bara kan försvinna i tomma intet?

Det här är en jättebra bok. Läs den!

Sofia Luthman

Publicerad: 2010-12-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-08-18 21:58

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3972

2 kommentarer

Herregud

älzzzka böcker 4life Oregistrerad 2010-12-26 12:44
 

Jag här läst den första boken. DEN ÄR JÄTTE BRA!!

jag Oregistrerad 2011-05-21 16:51
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?