Recension

: Beautiful Dead: Jonas bok
Beautiful Dead: Jonas bok Eden Maguire
2010
Semic
8/10

Omöjlig att lägga ifrån sig

Utgiven 2010
ISBN 9789155255671
Sidor 268
Orginaltitel Beautiful Dead, Book 1 - Jonas
Översättare Carina Jansson

Om författaren

Den brittiska författaren Eden Maguire bor omväxlande i Yorkshire och i Colorado, USA. Hon har två döttrar, en häst, en hund och en katt.

Sök efter boken

Något konstigt försiggår på Ellerton High. På mindre än ett år har fyra tonåringar dött: Jonas, Arizona, Summer och Phoenix. Ingen vet varför. Är det bara en slump? Har dödsfallen något gemensamt? Frågorna hopar sig. Inte minst för Phoenix flickvän Darina, som får bära på en outhärdlig sorg, samtidigt som hon hemsöks av syner av de döda ungdomarna. Dessutom hör hon ljudet av vingslag. Har hon blivit galen?

Nej, Darina är inte galen. De fyra ungdomarna har återvänt från det limbo de befann sig i för att reda ut omständigheterna kring deras död. De har ett år på sig, sedan måste de återvända och lämna plats åt en annan förlorad själ. Sådana är reglerna. Vingslagen är ljudet av alla de tusentals själar som fortfarande befinner sig i limbo. De vill inget hellre än att återvända till de levandes rike för att försöka få ett ordentligt avslut.

Tidspressen är mest påtaglig för Jonas. Årsdagen för hans död närmar sig med stormsteg och det enda andra vittnet till den motorcykelkrasch som tog hans liv är hans flickvän Zoey. Hon satt bakom honom på bönpallen och fick svåra skador i kraschen. Dessutom lider hon av minnesförlust och bevakas ständigt av sin överbeskyddande pappa. Hur ska Darina kunna hjälpa Jonas?

Beautiful Dead är varken levande eller döda. Ordet zombie nämns några gånger, men de här ungdomarna är på inget sätt representativa för hur zombies brukar porträtteras. De ser ut och känns som de människor de var medan de levde. Inga människoätande monster här, inte. Det enda som utmärker dem är en änglavingstatuering. Den sitter på den kroppsdel som förknippas med deras död. För Phoenix del är det där kniven gick in under gängslagsmålet.

Boken är spännande och välskriven. Den är omöjlig att lägga ifrån sig och jag längtar till nästa del i serien. Det blir fyra delar totalt, en för varje person. Jag hoppas verkligen att de gör den till en teveserie för det är så filmiskt skrivet och symboliken med änglavingarna och vingslagen skulle göra sig riktigt bra i rutan. Dessutom handlar det om unga vackra människor med fantastiska namn. Succén borde vara given …

Sofia Luthman

Publicerad: 2010-08-05 00:00 / Uppdaterad: 2011-08-18 21:58

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3821

4 kommentarer

Är just nu inne på första delen (Jonas bok), och för mig känns det som att Eden hade kunnat förbättra själva upplägget och storyn en gnutta. Men jag kanske bara inte har kommit in i handlingen ännu. Annars tycker jag att boken i sig är bra, karaktärerna välgjorda och miljön detaljerad. Storyn som måste kryddas till som sagt. Men jag får fortsätta läsa, så får vi se vad som händer :)

Nick Oregistrerad 2011-08-01 15:36
 

Superbra böcker <3333

Emilia Oregistrerad 2011-10-06 18:45
 

bästa bökerna som finns älskar dem jag kan inte vänta tills jag ska till farsta

jessica Oregistrerad 2011-11-11 14:10
 

jag är inne på sista boken nu. kan inte sluta läsa, absolut bästa boken ever! tack eden maguire! <3<3<3<3<3<3<3<3<3<3

Sofie Oregistrerad 2012-01-30 19:54
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?