Recension

: Släktet
Släktet Guillermo del Toro
2009
Bra Böcker
6/10

Osexiga vampyrer

Utgiven 2009
ISBN 9789170027932
Sidor 466
Orginaltitel The Strain
Översättare Anders Bellis
Först utgiven 2009
Medförfattare Chuck Hogan

Om författaren

Guillermo del Toro (född 1964) lever i Los Angeles och är huvudsakligen verksam som manusförfattare, producent och regissör. Han ligger bland annat bakom Oscarvinnaren Pans labyrint och ska regisserade båda The Hobbit-filmerna. Tillsammans med Chuck Hogan skriver han vampyrserien som inleddes med Släktet 2009.

Sök efter boken

Ett stort passagerarflygplan landar på JFK i New York. Efter landningen kan kontrolltornet inte längre få någon kontakt med cockpiten. Planet står stilla ute på landningsbanan, tyst, mörkt, låst. När man till slut får upp planet visar det sig att alla utom fyra passagerare har dött. Av vad vet man inte, men man misstänker att det rör sig om någon form av biologisk terroristattack och kallar in Smittskyddsinstitutets specialgrupp. Men när den så kallade Kanariegruppen börjar att undersöka saken närmare visar det sig att det rör sig om något mycket värre än en terroristattack..

Ovan har vi upptakten till Guillermo del Toros och Chuck Hogans bok Släktet, den första i en trilogi om vampyrer. Det som visar sig vara värre än en terroristattack är en smitta som gör människor till vampyrer. Men inte vampyrer som vi är vana vid att föreställa oss dem. del Toro och Hogan vill komma bort från den förföriska bilden av vampyren och tecknar istället ett primitivt, blodsugande monster.

Jag gillar det här. Jag gillar när man ifrågasätter gängse uppfattning om hur något ”ska vara”. På senare tid har vampyrer verkligen varit den övernaturliga preferensen både i böcker, film och TV. Trots att man har försökt göra variationer på temat (barnvampyr i svensk förort, sexig vampyr i Louisiana, kysk vampyr i Washington etc) har vampyrgestalten i stort sett förblivit oförändrad. Det är en blek, ung, snygg och mystisk varelse. En människa som har blivit odödlig och (på ett sensuellt sätt!) vill livnära sig på de dödligas blod. del Toros och Hogans vampyrer är däremot vidriga, hjärndöda monster som sprider smittan genom en gadd som muterar fram i deras strupar och vars enda mål är att suga mer blod (och därmed också smitta fler människor). Vampyrerna i Släktet är varken snygga, sensuella eller mystiska utan rätt och slätt läskiga.

Författarna lyckas verkligen med sin intention att skrämma människor, för boken är verkligen obehaglig. Jag blir rädd för de äckliga vampyrerna. Samtidigt är det svårt att sluta läsa – boken skiftar ständigt mellan olika perspektiv och historien har ett starkt driv.

Men när adrenalinkicken har lagt sig börjar jag att fundera… Är det som del Toro och Hogan har gjort verkligen något nytt? Visst, i vampyrgenren är det kanske det, men påminner inte deras vampyrer om ett annat monster? Hjärndött, primitivt, bara är ute efter att äta? Ja, det var faktiskt svårt att inte dra zombie-parallellen när man läste Släktet och till slut blev det nästan lite irriterande. Men, nu ska vi inte hänga upp oss på småsaker! Det är inte särskilt unikt, det är inte särskilt djupt, det är inte innovativt men det är läskigt och underhållande och i det här fallet räcker det gott och väl.

Nina Saric

Publicerad: 2009-10-19 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-13 21:36

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3470

4 kommentarer

Fler vampyrer på dagensbok.com:
http://dagensbok.com/2009/09/16/tema-vampyrer/

Ella Andrén Redaktionen 2009-10-19 10:08
 

Väldigt exploaterat ämne som kräver en riktig mästare.
Tunt!

prijedor Oregistrerad 2009-10-21 19:28
 

Läst dryga 290 sidor…har riktigt svårt för den här boken. Den första delen med flyget och olyckan på flygplatsen var riktigt spännande att läsa om.
Men det som förstörde boken..man skulle nästan kunna säga att det va snubben som äger pant banken. Hela boken är skriven som ett manus och dessutom ett väldigt dåligt manus, Clichè manus. jag får spader när jag läser meningar som en ”scen” på sidan 290-291. Mamman går in i sin dotters barnkammare och märker att det sitter någon i gungstolen med hennes dotter i famnen…en beskrivning av scenen är ”Med den stilla värmen i rummet, det MILDA ljuset från små lampor…” Mamman märker nu att det är grannen Joan som sitter med barnet i famnen…”Eftersom joan hade lampan med rosa skärm bakom sig skymtade Patricia (mamman) bara hennes besynnerliga ansiktsuttryck svagt” Nu reser sig Joan ur stolen och ger barnet till Patricia som märker att det är dött…”Patricias båda fingrar blev alldeles kladdiga av blod. Skriket som steg i Patricias hals nådde aldrig sin destination”
Så slutar den scenen och efter det tar dom kafferast, tror jag.
Hela boken är ett dåligt Manus som kommer skämma ut Guillermo del Toro som gjort Pans Labyrinth.
Om han vill ha vampyr filmer så kan han väl ta tag i nån annan bok skriven av en bra författare…kanske Anne Rice eller nåt.
Släktet är bland det sämsta jag läst:/

gustav ljung Oregistrerad 2009-12-31 02:48
 

Jag fick de två första delarna i julklapp och efter att ha läst båda i veckan konstaterar jag att detta kommer att bli extremt kassa B-filmer!
Inledningen var väldigt gripande och de annorlunda vampyrerna var till en början intressanta och en skön kontrast till dagens ‘pojkbandsvampyrer’.
Då jag alltid fascinerats av vampyrer har jag verkligen försökt gilla dessa böcker men det är fyllt av klischéer och dialogen är under all kritik.
Visst, det är relativt välskrivet och medryckande tempo och handligen är faktiskt orginell men det märks verkligen att detta är ett filmmanus och att det är två olika författare. Det är alldeles för mycket upprepningar och det är ofta förutsägbart och helt enkelt lite under ens värdighet.

Jag hade nog inte läst del två om jag inte haft den hemma men erkänner motvilligt att ämnar läsa den avslutande delen då Förgörelsen förklarade samt korrigerade vissa irritationsmoment från Släktet såsom vampyrernas zombiebeteende och jag är nyfiken på hur det slutar.
Men jag rekommendera verkligen inte denna bok för någon!

HanGud Medlem 2011-01-16 00:40
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?