Recension

: Guilty pleasures
Guilty pleasures Laurell K Hamilton
2002
Penguin books
7/10

Enkel och rak vampyraction

Utgiven 2002
ISBN 051513449x
Sidor 265
Språk Engelska

Om författaren

Hamilton ligger bakom den populära serien om vampyrdödaren Anita Blake.

laurellkhamilton.org – En av de sämsta officiella sidorna om en författare jag sätt på länge.

Sök efter boken

Jag gillade verkligen John Ajvide Lindqvists Låt den rätte komma in. En rätt djup historia om en ung pojkes uppväxt och problem och mitt i allt detta råkar han dessutom bli kär i en vampyr. Väldigt intressant och spännande. Lika dolda för samhället som vampyrer är i Johns bok är de synliga i Laurell K. Hamiltons. De har till och med fått medborgerliga rättigheter i USA och du kan inte ens döda en utan domstolsbeslut. Sjukt va?

Det är explosiv vampyraction rakt igenom. Hamilton sparar verkligen inte på krutet och man möter både unga och uråldriga vampyrer, ghouls och zombier. Huvudpersonen, Anita Blake, jobbar åt polisen på konsultbasis och hjälper till vid dödsfall relaterade till odöda och när hon inte gör det väcker hon zombies från de döda. De flesta som skriver om vampyrer försöker sätta sin egen prägel på det hela och genom att integrera dem i samhället på detta sätt gör Hamilton verkligen det. Till skillnad mot hur det är i många andra vampyrhistorier så räcker det inte med ett kors för att skrämma hennes vampyrer på flykten. Nej, här krävs det att korset backas upp av en solid tro på gud och helst ska det vara välsignat också.

Guilty pleasures är namnet på en strippklubb där villiga offer strippar och låter vampyrer suga blod, en av flera egenheter i boken. Anita måste jobba ihop med en av stripparna för att lösa en rad mystiska mord på vampyrer. Det är alltså vampyrerna själva som är offren den här gången men vad kan vara kraftfullt nog att ge sig på några av de äldsta vampyrerna i staden och lyckas?

Trots att omslaget och hela boken i övrigt fullkomligt osar billigt sex håller sig Hamilton från att gå ner i ett träsk av perverterad sex genom Anita, som är en väldigt tillbakadragen person för en vampyrdödare. Detta gör att man med hedern någorlunda i behåll kan hävda att det faktiskt är en riktig bok och inte bara kiosklitteratur. Nu har hon sålt otroligt bra och behöver knappast oroa sig för att inte ges ut med hårda pärmar men nivån är fortfarande ganska låg. Samtidigt som jag säger det så vill jag också hävda att det finns det där lilla extra som gör att den sticker ut och skiljer sig från mängden. Det är inga stora avgörande saker men de finns där och jag gillar det. Hamilton har skrivit en snabb, rolig och actionfylld roman och jag har nu läst fyra i serien och kommer absolut att läsa fler. Det finns en hel bunt så jag har en hel del att se fram emot.

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Hagström

Publicerad: 2004-12-30 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 10:36

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1483

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?