Recension

: Hatet mot muslimer
Hatet mot muslimer Andreas Malm
2009
Bokförlaget Atlas
9/10

Varning för folkmord!

Utgiven 2009
ISBN 9789173893497
Sidor 747

Om författaren

Andreas Malm är journalist, doktorand och författare till flera böcker. Bland annat om Palestinafrågan, arbetarrörelsen i Iran och klimatkrisen.

Sök efter boken

Andreas Malm måste vara smått manisk. År 2007 kom han med en bok om klimatkrisen som innehöll en litteraturlista på över trettio sidor. På några år hade han tydligen läst igenom allt som gick att läsa på området. Nu, två år senare, kommer han med ytterligare ett alldeles vansinnigt arbete: en bok om hatet mot muslimer på 747 sidor med över två tusen fotnoter. Sover inte människan? frågar man sig.

Hatet mot muslimer är en bok om islamofobi, både i sin vulgära form och som underliggande tankesätt. I tolv kapitel vrider och vänder Malm på begreppet, både från muslimernas och icke-muslimernas håll, och han får fram ett skrämmande resultat: hatet mot muslimer växer för var dag som går. Ett illustrerande exempel är den så kallade Eurabienlitteraturen, som framställer ett Europa som är hotat av islam. Denna obskyra litteratur, som pratar om en internationell muslimsk konspiration (jfr ZOG), om kvinnor som under hijab föder fram islamistiska soldater, och om hur vi västerlänningar inte vet att uppskatta våra korståg, den betraktas idag av många intellektuella som helt rumsren.

Ett annat exempel på den växande islamofobin är Sverigedemokraternas framgångar. Till nästa val når de troligen riksdagen med sitt budskap om att islam är en våldsreligion, att muslimerna kommer för att våldta våra kvinnor och att slöjor kommer att vara obligatoriska för alla flickor innan 2031 om ingen sätter stopp.

Men detta är inte det värsta. För islamofobin frodas inte bara bland extremister som Sverigedemokrater och Eurabienförfattare, utan även bland människor med betydligt högre anseende. Borgerliga ledarskribenter, professorer i historia och folkpartistiska politiker är några av de som kan nämnas. Här är islamofobin betydligt mera ”finkänslig”. Man utger sig för att kritisera religionen utifrån en ateistisk ståndpunkt och legitimerar därmed uttalanden som att ”hedersvåldet underbyggs av Koranen” och ”vad islam vill är Jihad, heligt krig” (Jihad betyder för övrigt inte alls ”heligt krig” utan ”strävan”. ”Heligt krig” kommer från korstågen).

I mottagandet av Hatet mot muslimer har Malm fått mycket kritik för sina attacker mot borgerliga liberaler. I Sydsvenskan skrev Per Svensson att han tyckte att det var ”intellektuellt ohederligt” att som Malm bunta ihop den danska rasisten Pia Kjaersgaard med Oxfordprofessorn Timothy Garton Ash och i DN skrev Mohammad Fazlhashemi att det går inflation i begreppet när Malm kallar en film som Det svider i hjärtat av Oscar Hedin för islamofobisk. Det visar att de missförstått Malms bok, på djupet. Så här skriver Malm apropå Det svider i hjärtat och den efterföljande debatten:

Kanske är DN:s rubriksättare och illustratörer, såväl som Oscar Hedin och hans recensenter, halvt ofrivilliga deltagare i ett samtal med förhandsskrivna regler.

Vad Fazlhashemi och Svensson tycks ha missat är att islamofobin kan verka även bland personer som utger sig för att vara anti-islamofober. Exemplen Hedin och Garton Ash tas ju inte för att Malm vill hänga ut två rasister, utan för att illustrera diskursens makt. Att en annars så klok person som Fazlhashemi missförstått detta förvånar mig.

Hatet mot muslimer är därför varken intellektuellt ohederlig eller paranoid, utan en rasande intelligent bok med ett storslaget syfte. Den skärper sin läsares sinnen och gör honom uppmärksam på ett skeende i samhället som är mera illavarslande än vad man kan tro. Slutsatserna kan sammanfattas så här: islam beskrivs allt oftare som en inneboende egenskap och inte en religion, muslimerna anses vara ”besmittade av islam från födseln”, och detta betyder att islam rasifieras. Detta leder i slutändan till folkmord. Här kan Malm tyckas något extrem, men i nionde kapitlet visar han att detta folkmord faktiskt redan ägt rum. Det skedde i Bosnien i början av nittiotalet, då serberna förde ett våldtäktskrig mot muslimska kvinnor. Rituellt skar man könen av muslimska män, raserade moskéer och tvingade imamer att äta griskött. Ideologin hämtade man ofta från Eurabienlitteraturen, men även från mindre extrema håll som Samuel Huntingtons The clash of civilisations. Så att påstå att den moderna islamofobin saknar dödsskugga är därför en ren och skär lögn. Förintelsen har redan skett, medan vi har blundat.

Slutligen bör det sägas att Hatet mot muslimer inte är någon perfekt bok. Vissa avsnitt är bättre skrivna än andra, men emellanåt blir den ganska tröttsam. Kanske borde Malm ha gått hårdare med strykningspennan, särskilt på vissa historiska avsnitt, och kanske kunde vissa teoretiska avsnitt förkortats. Detta är dock en marginell invändning, för på det stora hela är Hatet mot muslimer fullkomligt briljant. Andreas Malm framstår alltmer som en arvtagare till Olof Lagercrantz, en annan intellektuell som gjort upp med västerlandet. Må han skriva hundra böcker till.

Textutdrag (Visa/göm)

Rasmus Landström

Publicerad: 2009-04-23 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-03 23:15

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3282

14 kommentarer

Kriget i Bosnien pågick 92-95. Huntingtons artikel kom 93, boken 96. Tror du den cirkulerade i manus bland de serbiska ledarna eller?

Per Oregistrerad 2009-04-23 11:14
 

Per: du har rätt i att boken kom 96. Slarvigt av mig. Däremot publicerade Huntington, som du skriver, en artikel 93 vilken låg till grund för “The clash of civilisations” och som det är dokumenterat att MiloÅ¡ević, Mladić och Karadžić läste och tog intryck av.

Rasmus Landström Redaktionen 2009-04-23 13:17
 

Konspiration eller ej, det går väl knappast att förneka att risken finns om vi fortsätter ha en stor muslimsk invandring och muslimerna fortsätter att föda långt fler barn i snitt än svenskor.

Attitydundersökningar har ju också visat att muslimer som flyttar till väst inte anammar västliga värderingar i särskilt hög utsträckning.

Niklas Lindgren Oregistrerad 2009-04-24 02:54
 

Hörru Niklas, vilket rasistiskt skitsnack! Det där är samma gamla tröttsamma argument som formligen väller ut ur Sverigedemokraternas propagandamaskin. Säg mig, varför är ni islamofober så besatta i muslimska kvinnors reproduktion? Och vad är de där ”västliga värderingarna” du pratar om? Det lär ju knappast vara tolerans och jämlikhet…

Rasmus Landström Redaktionen 2009-04-24 09:21
 

Rasmus: du hyllar en bok av en person som stödjer Hamas och deras kamp om att staten Israel ska utrotas.

Good work!

Andreas Malm är en galning.

Johansson Oregistrerad 2009-04-24 18:15
 

Rasmus har du hört begreppet ”förväntansögon”. Sluta upp att slösa med ordet rasist vilket är ett kraftfullt ord och som bör användas mot de som verkligen är rasister. Okunskap, rädsla och ilska pga självupplevda erfareheter är inte rasister. Möjligtvis främlingsfientliga om ens det.

Fredrik Oregistrerad 2009-04-25 11:48
 

För att citera Andreas Malm: ”Rasismen är inte empirisk till sitt väsen utan mytologisk, den målar upp gränser där inga finns”. Slutsats: visst kan man vara rasist trots att man har lagt bort ord som ”blattar” och ”svartingar”.

Rasmus Landström Redaktionen 2009-04-26 00:54
 

[...] I media: DN1, 2, EX1, 2, AB, SDS, Dagens Bok, Axess, Läs även andra bloggares åsikter om Andreas Malm, Socialistiska Partiet, Fjärde [...]

 

svar till Johansson:
Du läser bara halva meningar?

Han stödjer Hamas av den principen som alla ockuperade människor har, nämligen att försvare sig, han har vidare ingen relation till Hamas ideprogram.
Men du och andra sidan är såklart Israelkramare? En stat som struntar i allt vad internationellt reglemente och lag heter. Hyckleri eller kanske självbedrägeri?

Janne Oregistrerad 2010-05-12 20:39
 

Viss ortodox islam är ett problem (slöjor, könsapartheid, stening, stympning, m.m.som Mohammed Omar estimerar.)
Med tanke på hur den islamfrälsta Rasmus Landström bemöter kritiker av hans recension finner jag det inte meningsfullt att argumentera. (De gamla bolsjevikerna var inte lika blåögda /!/ som dagens tokvänster..)

Norrlänning Oregistrerad 2010-07-14 04:27
 

Det är rätt anmärknigsvört att författaren till denna bok och till bokens recension ovan anser att varje form av kritik mot politiska idéer, sedvänjor, sociala patriarkala och kvinnorförtryckande strukturer som förekommer bland muslimer kan hänföras till islamofobi.
.
Hur skulle det politisks samtalet se ut om man tillämpade samma bedömning på annan politisk debatt – om den som kritiserade socialdemokrater demoniserades som skattefober och den med invändningar mot moderat politik skälldes för marknadsfientlig och krav ställdes på att all sådan kritik tystades för att den kan leda till folkmord (bevis: Stalins utrensningar och USA:s utrotningskrig i Vietnam)?
.
Malm är nog precis så manisk som recensionen inledningsvis antyder och sådan mani är oftast förenad med tunnelseende och paranoida konspirationsteorier.
.
Den som inte kan se problemen med att ålderdomliga religioner och teokratiska idéer lever kvar och t o m sprider sig på bekostnad av sekulära humanistiska demokratier måste vara blind. Att bli stimatiserad som en islamofob som önskar folkmord på muslimer för att man slår vakt om den upplysta sekulära humanistiska demokrati vi i Europa mödosamt har byggt upp i kamp mot kristendomens mörkermän när du nya mörkermän försöker ta deras plats – det är en djupt ohederlig anklagelse.

Mats Dagerlind Oregistrerad 2010-07-24 18:08
 

Andreas Malm är med och är våldsam mot judar i mellanöstern. Ska han efter det anses vara ”objektiv” i frågan?!?!

Danne Oregistrerad 2011-02-04 00:03
 

Jag har en bild där Malm sparkar på en israelisk soldat.
Hur ska den personen kunna hålla tal om moral?

Danne Oregistrerad 2011-02-04 14:23
 

Jag läste Koranen för något år sedan och får erkänna att jag i samband med det smittades av en kraftig släng islamofobi. Det fanns så mycket i den boken som jag uppfattar som rent stötande; såsom lemlästning, rättfärdigt krig, hot, subventionerad terror mot utlänningar och dödsstraff. Jag har även läst böcker såsom ”Mein Kampf” och ”Bibeln”. Det var inte heller trevlig läsning, men Koranen lyckas ändå sticka ut i mängden av stollerier.

Malms bok låter som intressant läsning. Jag ska absolut ge den en chans. Jag läste på Wikipedia att Malm uttryckt stöd för Hamas, Hizbollah och att han är gammal syndikalist. Jag antar att det är lätt att försvara Islam om man har vana av att försvara våld i allmänhet. Men ämnet är ju intressant och jag har aldrig läst något av Malm tidigare. Så jag ska i alla fall försöka att läsa med boken med ett öppet hjärta.

Smittad och sjuk Oregistrerad 2012-05-05 19:33
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?